Politika

CEMI će pratiti predsjedničke i lokalne izbore

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pratiće predsjedničke i lokalne izbore u Podgorici, kao i rad Državne i opštinskih izbornih komisija, Agencije za sprječanje korupcije i izborne kampanje.

CeMI realizuje projekat pod nazivom “Integritet izbornog procesa u Crnoj Gori – Zadobijanje povjerenja građana – Predsjednički izbori 2018.”

Opšti cilj projekta je da poveća povjerenje građana u izborni proces, tako što će doprinijeti stvaranju demokratskih uslova kako bi se održali transparentni, slobodni i fer predsjednički i lokalni izbori 2018. godine u Crnoj Gori i time spriječiti izborne nezakonitosti tokom izbornog procesa.

“Projekat je iniciran da spriječi izborne nezakonitosti tokom predsjedničkih izbora 2018. godine”, kaže se u saopštenju.

Projektni tim će pratiti rad Državne izborne komisije, opštinskih izbornih komisija, Agencije za sprječavanje korupcije i izborne kampanje.

Na osnovu izvještaja kratkoročnih posmatrača koji će biti angažovani na projektu, CeMI će izdati preliminarni izvještaj o regularnosti na dan održavanja predsjedničkih i lokalnih izbora u Podgorici.

CeMI će, kako navode, izdati finalni izvještaj koji će biti osnova daljeg zagovaranja reformi u oblasti izbornog zakonodavstva.

Projektom je predviđeno praćenje rada DIK-a i opštinskih izbornih komisija u vezi sa pravilnom implementacijom zakona o izboru odbornika i poslanika i o registraciji birača.

Predviđeno uje praćenje rada Agencije za sprječavanje korupcije po pitanju implementacije Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Praćenje zloupotreba državnih resursa u predizbornom periodu, finansiranja izbornih kampanja, skupova političkih partija i medijskog izvještavanja i ponašanja”, kaže se u saopštenju CeMI-ja.

Predviđeno je priprema softvera za praćenje izbornih aktivnosti koji će omogućiti građanima da uživo prate promjene rezultata putem televizijskih stanica, interneta, društvenih mreža, tokom procesuiranja i pristizanja rezultata sa biračkih mjesta.

“Aktivnosti na dan izbora – praćenje procesa glasanja i prebrojavanja glasova na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Njemačke u Crnoj Gori.

Send this to a friend