Politika

Crna Gora i Litvanija njeguju dobre međudržavne odnose

Crna Gora i Litvanija njeguju dobre međudržavne odnose i dijele sistem evropskih i evroatlantskih vrijednosti, ocijenili su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ministar vanjskih poslova Litvanije Linas Antanas Linkevičius, koji je u posjeti Crnoj Gori.

Marković je izrazio zahvalnost za podršku Litvanije u procesima evroatlantskih i evropskih integracija Crne Gore navodeći da naša zemlja cijeni činjenicu da smo u vrijeme litvanskog predsjedavanja Evropskom unijom otvorili pet pregovaračkih poglavlja među kojima i ona iz oblasti koje se tiču vladavine prava i bezbjednosti.

„Mi to poštujemo i pamtimo“, rekao je predsjednik Vlade dodajući da očekuje da odnosi dviju država budu ojačani partnerstvom i savezništvom u NATO-u.

Linkevičius je najavio nastavak podrške Litvanije evropskim integracijama Crne Gore kao najnaprednije države u tom procesu rekavši da posebno cijeni poziciju i stav Crne Gore prema evropskoj politici i vrijednostima.

„U tom procesu Litvanija se zalaže za napredovanje na osnovu postignutih rezultata“, rekao je Linkevičius.

Marković i Linkevičius su se saglasili da je Zapadni Balkan i dalje meta vanjskih pritisaka i zajednički ocijenili da je stabilnost ovog regiona od izuzetne važnosti za bezbjednost i cjelovitost Evrope.

Na sastanku je bilo riječi i o jačanju ekonomskih veza, posebno u povećanju broja turista iz Litvanije u Crnoj Gori kao i o dostignućima i iskustvima Litvanije koja bi mogla biti implementirana u Crnoj Gori.

B.M.

Send this to a friend