Politika

Dačić: Volim Crnu Goru ali je njihova politika šamar za nas

Dačić

Srbija želi dobrosusjedske odnose sa Crnom Gorom ali u zavisnosti od toga kako se ona ponaša prema pitanjima važnim za nas zavisiće i stav Srbije prema toj zemlji, istakao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić .

“Poštujem i volim Crnu Goru, ali njihovi politički stavovi u odnosu na naše nacionalne i državne interese su za nas bili veoma težak šamar i mi nećemo sigurno zaoštravati odnose sa Crnom Gorom, želimo najbolje odnose sa njima, to je nama najbliža država, ali znate šta, ako oni stalno glasaju protiv srpskih interesa kad je u pitanju za nas najvažnija stvar teritorijalnog integriteta i suvereniteta, onda ne vidim nijedan razlog da Srbija glasa za nešto što je interes Crne Gore”, rekao je Dačić u intervjuu za agenciju Beta.

On je istakao da nije riječ o osveti, već o “reciprocitetu u spoljnoj politici” i da “Crna Gora je u odnosu na Srbiju isto kao i Papua Nova Gvineja”.

“Šta sad? Crna Gora je glasala za prijem Kosova i sad mi da kažemo ako ste glasali, je l da. Slobodno vi nastavite da glasate protiv nas, a mi vas i dalje volimo. Pa ne mogu da kažem da ih volim kao što sam ih volio. Ne mogu, jer bih pljunuo na sebe. Isto kao što oni ne daju na sebe, ne dam ni ja. A što se tiče Srba, kada bismo mi tražili reciprocitet koliko Crnogoraca ima u Srbiji na funkcijama i u državnim organima, pa Crnogorcima ništa ne bi ostalo dolje”, rekao je Dačić.

Dačič je rekao da se isto odnosi i na Makedoniju i Hrvatsku i da je Srbija pogriješila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, jer je ona priznala Kosovo.

“Srbija je napravila veliku grešku zbog toga. Cijela Evropa i svijet koriste naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a mi smo našoj braći Grcima udarili šamar i sad očekujemo od Grka da oni ne priznaju Kosovo, a Makedoniju smo priznali vrijeđajući Grke, a oni (Makedonci) uvijek glasaju za Kosovo. Ja moram da kažem da smo budale. Evo, upotrijebiću nediplomatski izraz”, rekao je Dačić.

On je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataealno koristiti ime koje se upotrebljava u EU i UN – BJRM.

“Sada ćete vi da kažete da je to osveta. Nije to osveta, to je odgovorna državna i nacionalna politika. Nije Srbija otirač svakom da može da se sa nama igra. Mi nikome ne dozvoljavamo da nas ponižava. Ako nekome nijesu važne naše crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji, koji su zapaljeni i koji su uništeni, i to nije dovoljno da neko bude bar uzdržan o pitanju Uneska, onda ja moram da postavim pitanje suštine naših odnosa”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je uloga spoljne politike da “na najbolji način odbrani državne i nacionalne interese” i da uopšte ne pati za bivšom zajedničkom državom.

“Kamo sreće da se nijesmo nikad ni ujedinjavali, već da smo 1918. stvorili državu Srbiju kao silu pobjednicu… Mi smo Jugoslaviji dali sve… da bi na kraju sada morali da slušamo predavanja i da nam neko udara šamare sa strane oko toga kako se Srbija ponaša. Nisam baš pristalica toga da im okrećemo i drugi obraz. Poštovaće vas samo onoliko koliko ste jaki i koliko ste spremni da ne date na sebe. Ja jedva čekam kada će se pojaviti u međunarodnim organizacijama neki stav koji je važan za Makedoniju, za Crnu Goru, pa ćemo da vidimo kako će se Srbija postaviti”, rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

Priznanje Kosova i podrška njegovom članstvu u Unesku, po Dačićevim riječima, opterećuju odnose Srbije sa susjedima, ali da to ne znači da će Srbija nešto bilateralno preduzimati protiv tih zemalja.

Istakao je da  Srbija želi da se “pitanje Kosova riješi trajno, ali samo dogovorom”.

“Naša politika je politika mira, stabilnosti, pomirenja i jačanja povjerenja u regionu i to je osnova za stabilnost cijele Evrope”,zaključio je Dačić.

 

 

Send this to a friend