Politika

Dan osnivanja Prijestonice: Dok ima Cetinja ima i Crne Gore

Četvrti januar predstavlja važan datum, koji je u istorijskom trajanju Crne Gore nezaobilazan i dragocjen, kazao je gradonačenik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović na svečanoj ceremoniji koja je Povodom Dana osnivanja Prijestonice upriličena danas u Vladinom domu.

“Skrasivši se na Cetinjskom polju, obgrljenom brdima tvrdim i stamenim Lovćenom, naš je gospodar našao utočište i svoj mir, sigurnost za početak sazdanja svog dvora i manastira. Bio je to temelj za vječnost, za stoljeća tokom kojih se znalo – dok ima Cetinja, i Crne Gore ima. Stvarajući ovaj grad svojim i centrom Crne Gore – gospodar Ivan Crnojević trajno mu je darovao krunu, koja mu pripada i danas. Pod tom će krunom u naručju vremena biti sabrani dani ponosa i dani rana, dani borbe i dani mira, ali nikada – dani poniženja i izdaje”, istakao je Bogdanović.

Dodao je da se danas prisjećamo “tvorca prijestola cetinjskog – na kojem je do današnjeg dana ostala ustoličena ljubav prema Crnoj Gori i snaga koja joj je bila potrebna da vaskrsne i u najtežim danima”.

“Zato je Cetinje simbol trajanja jedne zemlje, inspiracija i izvorište nade, slobode, vjere i ponosa. Baš zbog toga, svi mi u obavezi smo da danas Cetinju služimo najbolje što znamo. Da radimo za Cetinje. I da čuvamo plamen crnogorske slobode, ponosa i ljubavi ovdje – gdje je on i iznikao iz Ivanove luče”, naglasio je on.

Gradonačelnik Bogdanović je podsjetio prisutne i na sve što je gradska uprava uradila i započela tokom proteklih 12 mjeseci, ističući kako je u svemu tome njihov pouzdan partner bila Vlada Crne Gore.

“Naravno – naš pouzdan partner i dalje je ostala Vlada Crne Gore, koja pokazuje senzibilan odnos prema Cetinju – kakav je naš grad, svojim značajem i trajanjem, apsolutno zaslužio”, kazao je on.

Na ceremoniji, organizovanoj u znak sjećanja na datum kada je gospodar Ivan Crnojević 1482. godine preselio prijestonicu svoje države na Cetinjsko polje, ovogodišnja Povelja „Ivan Crnojević“ dodijeljena je naučnom i kulturnom radniku, publicisti i autoru Marku Špadijeru.

Gradonačelnik Bogdanović je uručio Povelju ovogodišnjem dobitniku, koji je naglasio kako, kao Cetinjanin, „priznanje prima sa posebnim uzbuđenjem“.

“Kao što bi svaki Cetinjanin, i ja ovu Povelju primam sa posebnim uzbuđenjem. Roditi se i živjeti na Cetinju je biografska činjenica, ali i pouzdan znak identifikacije. U tom smislu biti građanin Cetinja je privilegija, a biti dobitnik Povelje koja nosi ime njegovog osnivača – je posebna počast”, kazao je Špadijer i istakao kako “Povelju koja nosi ime Ivana Crnojevića doživljava kao odlučnost suverene Crne Gore da svoje slavne ličnosti sačuva od zaborava”.

Današnjoj svečanosti prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjednica Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore Suzana Pribilović, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić, predsjednik Senata Prijestonice Cetinje Milovan Janković, poslanici u Skupštini Crne Gore, predsjednici crnogorskih opština i predstavnici diplomatskog kora.

Send this to a friend