Politika

Đeka u SAD: Crna Gora radi na promociji očuvanja, razvoja, te podsticanju duha međukulturalnog dijaloga

Pored unapređenja zakonodavnog i institucionalnog okvira zaštite ljudskih prava, Crna Gora radi na promociji očuvanja, razvoja, te podsticanju duha međukulturalnog dijaloga, poručio je ministar  ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka koji boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Đeka je na sastanku sa predsjednikom opštine Stejten Ajlend Vitom Foselom naveo da temu kulturne raznolikosti Vlada Crna Gora posmatra kao jedan od osnovnih elemenata cjelokupnog održivog razvoja.

“S tim u vezi, unapređenjem interkulturalnog dijaloga i društva spremnog na razumijevanje i prihvatanje drugačijih kultura Crna Gora uspješno ostvaruje suživot raznolikih identiteta”, naveo je Đeka.

Ministar je prisustvovao i svečanosti dodjele New York State Award nagrade crnogorskim građanima dr Bariju Ceki i imamu Edinu Djoniju. Tom prilikom ministar im je čestitao i rekao da je zavičaj ponosan na njihov rad.

Đeka, u čijoj je nadležnosti manjinska politika, tokom svoje posjete Sjedinjenim Američkim Državama susreo se sa udruženjima albanskih iseljenika iz Crne Gore.

Ministar je istakao da saradnja sa iseljenicima nije samo želja već i obaveza Crne Gore na osnovu relevantnih zakonskih rješenja da štiti prava svojih građana u inostranstvu, razvija i unapređuje odnose svojih iseljenika sa maticom, te da pruža pomoć iseljeništvu u cilju očuvanja i jačanja njegovog državnog identiteta, kao i posebnih nacionalnih, kulturnih i jezičkih identiteta.

“Proces evropskih integracija i ulazak naše države u NATO Alijansu, intenzivira jačanje privrženosti pomenutim principima, pravima i obavezama”, istakao je Đeka.

On je poručio dijaspori da albanski manjinski narod u Crnoj Gori doprinosi suživotu Crne Gore svojim bogatim kulturno-istorijskim zaleđem, a dijaspora, koja je u velikom broju zastupljena u Sjedinjenim Američkim Državama, čuva vezu sa Crnom Gorom, učvršćuje je i ostavlja zalog za buduće generacije.

Ministar je naglasio da Crna Gora prepoznaje važnost kontinuiteta u radu na saradnji sa iseljenicima, kao i da iseljeničke zajednice često nisu dobro povezane i saradnja sa njima jeste specifična upravo zbog jake privrženosti zavičaju i očekivanja koja imaju od svoje matične države.

Đeka je poručio da Vlada Crne Gore koordinira procesom zaštite prava i interesa iseljenika, očuvanja kulturnog i državnog identiteta, informisanja, kao i povezivanja i unapređenja privrednog partnerstva.

Cijeneći ukupne potencijale dijaspore, ministar je istakao neophodnost očuvanja dobre koordinacije sa ciljem daljeg društveno-ekonomskog prosperiteta Crne Gore i jačanja njenog građanskog  i multietničkog koncepta.

 

Send this to a friend