Politika Četvrtak, 18.03.2021.

Deset do Osam – Pandemija Ne Jenjava

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Pandemija ne jenjava

Situacija u zemlji je dramatična. Broj novozaraženih ne pada ispod 500 dnevno, a već nekoliko dana broj umrlih se penje i do 18, koliko ih je bilo juče. Ministarstvo i dalje nema rješenje, a ne umije ni da komunicira s javnošću. Zakašnjele mjere su dale rezultat u Budvi i Tivtu na primjer. I broj zaraženih se u mom gradu već spuštio na nekih 100ak, dok broj novozaraženih na dnevnom nivou je sada jednocifren. Prije uvođenja mjera koje je zahtijevao gradonačelnik, broj zaraženih se bio približio 1000, a svakodnevno se zaražavalo preko 100 ljudi. I Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je poručio  da je krajnje vrijeme da nadležni organi djelovanje i politiku usklade sa dramatičnom zdravstvenom situacijom u Crnoj Gori.

Crna Gora na samom začelju u Evropi po stepenu vakcinacije. Ako se vakcinacija u Crnoj Gori nastavi ovim tempom biće potrebno 6,7 godina za vakcinaciju (dvije doze) 75 odsto stanovništva, procjene su koje je objavio Bloomberg.

Vicepremijer Dritan Abazović je iz Brisela najavio da će prve vakcine iz EU stići 31. marta. Dok čekamo, CGO preporučuje vladi da što prije otpočne kampanju informisanja o vakcinaciji.

Vlada je održala konferenciju za štampu kako bi saopštila promjene u mjerama. Tivat i Budva će sjutra biti rasterećeniji, dok su se u nekim gradovima mjere pooštrile. Mnogi građani su se na društvenim mrežama žalili da imaju problem da razumiju mjere i da im nakon konerencije nije jasno gdje su kakve propisane.

Abazović u Briselu, dan 2. 

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, govorio je juče pred Odborom za spoljnopolitičke poslove EU, zamolio je evropske partnere za razumijevanje kad su u pitanju izmjene tužilačkih zakona, navodeći da je njihova izmjena u cilju bolje borbe za vladavinu prava. Uskoro se pojavio snimak njegovog govora pred odborom u kom je na jako lošem engleskom, neprimjerenim rječnikom i gestikulacijom govorio o ruskom i kineskom uticaju u Crnoj Gori. Nije sramota ne znati strani jezik, ali za protokol je bolje da je poveo prevodioca sa sobom.

Abazovićev koalicioni partner i drugar Milan Knežević, prokomentarisao je i kritikovao nastup svog “brata Dritana” i njegovu kritiku Kine i Rusije.

Komesar Evropske Unije  za proširenje Oliver Varhelji, iskazao je zadovoljstvo povodom boravka potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića u Briselu, te zaključio da je  ključno je ispuniti privremene odrednice vladavine zakona i nastaviti reforme sa stvarnom odlučnošću na putu ka pristupanju EU. Varhelji je govorio i o novoj metodologiji.

Nikšić

Iako su se ogradili od “nacionalističkog” DF-a koji “ima šefove u Beogradu”, lideri Demokrata i Ure iz Nikšića, Momo Koprivica i Tatjana Bečanović Đurišić, prihvatili su poziv Marka Kovačevića i sastali se sa njim juče da razgovaraju o formiranju lokalne vlasti. “Istakli smo nadu da će se sve završiti brzo i efikasno”, kratko je saopštio Kovačević. Sa druge strane DPS je dao nagovještaj da bi bili spremni da manjinski podrže Demokrate da formiraju vlast u gradu ako odluče da isključe DF iz procesa.

Nakon pobjedničkog slavlja sa trobojkama i kamionima u Nikšiću u nedjelju i ponedjeljak, juče su se u gradu okupile i pristalice DPS-a i crnogorskih partija i organizacija i prilikom ovog događaja su kršene mjere. Treba naglasiti da su i DPS kao i DF i ostale partije i lideri ranije pozvali ljude da ostanu i slave u svojim domovima.

Zlatko Vujović je, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”, ponovio da je u biračkom spisku za Nikšić gotovo hiljadu ljudi koji su upisani u birački spisak Srbije. Kada su posrijedi predstojeći izbori u Herceg Novom kaže da ga ne bi iznenadilo da tamo bude deset hiljada onih koji su tako upisani.

Krivična protiv Čirgića

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić podnijela je četiri krivične prijave protiv dekana za Fakultet za crnogorski jezik i književnost, profesora Adnana Čirgića. Čirgić je povodom ovih prijava saslušan u policiji. Razlog za prijavu bio je protest profesora i studenata fakulteta zbog sistemskog šikaniranja fakulteta od strane ove vlade, koja odbija da fakultetu isplati sredstva za rad. Osim ovoga, čovjek koga su neformalno postavili da vodi resor kulture, Dragan Koprivica, provocira javnost govoreći da je nepotrebno imati “dva fakulteta” i napadajući i diskreditujući javno Čirgića i drugi nastavni kadar fakulteta.

Ostalo

Cijene goriva su u novoj godini u Crnoj Gori rasle nekoliko puta i rezultat je 30% skuplje gorivo i cijena u rangu Luksemburga danas. SDP i ovu kao i prošlu vlast poziva na smanjivanje akciza. Iako su žestoko kritikovali bivšu vlast kod svakog poskupljenja, sadašnji lideri ćute i samo povećavaju, jer treba od akciza isplaćivati sve one plate partijskim uhljebima koje uhljebljuju ovih dana.

Adnan Čirgić je dao intervju Al Džaziri oko situacije u Crnoj Gori.

Situaciju u našoj zemlji za Gradski radio komentarisao je i hrvatski analitičar Davor Đenero.

To je to za danas. Sjutra se čitamo u isto vrijeme i na istom mjestu.

Send this to a friend