Politika

Evropska komisija demantovala sve koji misle da uspore integracije u EU

Izvještaj Evropske komisije EK demantuje sve koji su mislili da se može usporiti ili zaustaviti put Crne Gore ka Evropskoj uniji EU, ocijenio je premijer, Duško Marković.

On je danas u parlamentu, odgovarajući na pitanje predstavnika Socijaldemokrata Mića Orlandića kakve su ocjene Vlade u vezi napretka Crne Gore u ovogodišnjem Izvještaju EK i koji su prioriteti, kazao da Vlada nema aktuelnije pitanje i na strateškom nivou važnije obaveze od procesa pristupanja EU.

Marković je rekao da je to prvi izvještaj u njegovom mandatu, i da predstavlja presjek svega što je Vlada do sada uradila, ali i najavu onoga što treba da uradi u narednom periodu.

„Izvještaj jasno ukazuje da nema dileme da je Crna Gora lider u regionu kada su reforme koje se sprovode okrenute u pravom smjeru“, kazao je Marković.

Kako je naveo, tome svjedoči činjenica da je EK konstatovala da je u prethodnom periodu otvoreno šest pregovaračkih poglavlja i jedno privremeno zatvoreno, uzimajući u obzir napredak ne samo u tim poglavljima, već i u vladavini prava.

„Upravo ova činjenica demantuje sve one koji su mislili da se može usporiti ili zaustaviti naš put ka EU“, ocijenio je Marković.

On je kazao da Izvještaj jasno pokazao da je politika koju Vlada vodi u prethodnom periodu odgovorna, efektivna i da daje mjerljive rezultate.

„EK konstatuje značajan doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti kroz stoprocentnu komplementarnu spoljnu bezbjednosnu politiku koju vodi EU“, saopštio je Marković.

Prema njegovim riječima, odličan primjer su i konkretne ocjene konstatovane u ispunjenju ekonomskih kriterijuma za članstvo kroz finansijsku i fiskalnu konsolidaciju i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Evidentan je značajan napredak u reformi javne uprave koju smo projektovali kao servis građana, ali i u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i bezbjednosti hrane“, dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, preporuke iz Izvještaja Vlada doživljava kao jasne smjernice za dalji rad i napredak.

Marković je dodao da su te smjernice ove godine detaljnije zbog činjenice da je Crna Gora država koja je najviše odmakla u pregovorima.

To, kako je naveo, znači da se Crna Gora značajno približila članstvu u EU i da tu činjenicu ne treba prećutkivati.

„Imajući pristupanje EU u vrhu agende, Vlada je posvećena i unaprijed je identifikovala pravce daljeg rada ne čekajući odluke Izvještaja EK“, rekao je Marković.

On je dodao da su sve potrebe i aktivnosti na tom planu već planirali sa dugoročnim planom rada Vlade, ali i programom pristupanja.

„To jasno govori o odgovornosti Vlade i njenoj posvećenosti poboljšanju uslova života svih građana kroz približavanje evropskom prosjeku životnog standarda“, kazao je Marković.

On je rekao da, zahvaljujući sprovedenim reformama, crnogorski građani imaju ista prava kao građani EU.

„Već do kraja ove godine imaćemo još bolje rezultate, otvoriti ostale pregovaračke pozicije, ispuniti privremena mjerila 23. i 24. poglavlja i steći spremnost za privremeno zatvaranje poglavlja“, kazao je Marković.

On je naveo da će odnos Vlade prema tim pitanjima biti sveobuhvatan, odgovoran i u interesu svih građana, a na tom putu su joj, kako je kazao, potrebni partneri koje već ima u svim granama vlasti.

Marković je ukazao na potrebu povratka opozicije institucionalnom djelovanju, kako bi se unaprijedio izborni okvir u skladu sa onim što je konstatovano u Izvještaju, i pozvao nevladine i organizacije civilnog sektora da „podršku ne traže na drugim adresama, već na legitimnim i domaćim“.

Send this to a friend