Politika

Filipović: Vlada se revanšistički obračunava sa prethodnicima

Ljubomir Filipović

Vlada Crne Gore neće podržati Igora Lukšića za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju, iako je međunarodnim ugovorom predviđeno da, nakon Majlinde Bregu, bivši crnogorski premijer krajem godine stupi na tu dužnost. Analitičar CdM-a Ljubomir Filipović za Gradski radio kaže da Vlada premijera Zdravka Krivokapića na ovaj način demonstrira revanšizam.

„Riječ je o klasičnom primjeru nepoštovanje dobrih običaja i međunarodnih ugovora. Odavno je postignut dogovor da Igor Lukšić naslijedi Majlindu Bregu na mjestu generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju. Umjesto da podrži crnogorskog kandidata, Vlada Crne Gore odlučila je da svoju podršku da kandidatkinji Albanije, što je primjer bez presedana”, objašnjava Filipović.

Filipović poručuje da se Vlada Crne Gore, revanšistički se obračunavajući sa svojim prethodnicima, sada očito spremna da žrtvuje i crnogorski nacionalni interes.

„To je samo jedan u nizu kontroverznih odluka Krivokapićeve Vlade, koja dokazuje da radi ne u interesu Crne Gore, već u korist grupacija i partija na vlasti, uključujući Srbiju”, kazao je Filipović.

Uprkos upozorenjima iz diplomatskih krugova da je Lukšić kvalifikovan za poziciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju, Filipović kaže da ne očekuje ozbiljniju reakciju relevantnih evropskih adresa. Prema njegovim riječima, ugled Vlade Crne Gore ipak ne bi trebalo izjednačavati sa ugledom države.

„Riječ je o ugledu Vlade premijera Zdravka Krivokapića, odnosno trenutne parlamentarne većine, koji je nesumnjivo srozan. Podsjetiću da je uoči promjene vlasti Crna Gora imala podršku zapadnih banaka, EU, Zapada. Sada ta pomoć jenjava… Crna Gora i dalje ima šansu da popravi vlastiti ugled i da zadobije povjerenje evropskih institucija. Jedan od načina da to učini je da Vlada pruži podršku Igoru Lukšiću za poziciju koja mu po svim parametrima i pripada“, zaključuje Filipović za Gradski radio.

 

Send this to a friend