Politika

Gorčević na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova

Maida Gorčević
Maida Gorčević

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević učestvovaće na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova (GAC), koji će naredna dva dana biti održan u Briselu.

Kako se navodi u platformi za učešče Gorčević, u fokusu sastanka biće promovisanje i jačanje mehanizama vladavine prava.

„Najavljani sastanak biće prilika da se razmijene mišljenja o pitanjima vezanim za regionalnu saradnju, izgradnju povjerenja, identifikaciji izazova i procesu ubrzavanja evropskih integracija“, piše u dokumentu.

„Učešće na GAC-u prilika za uspostavljanje bližih odnosa i dublje saradnje između Evropske unije (EU) i država Zapadnog Balkana, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore na međunarodnom planu i dalju afirmaciju Crne Gore kao pouzdanog partnera“, navodi se u platformi.

Ističe se da je zajednička obaveza EU i država regiona da održe zamah proširenja, te da će Crna Gora naredni period iskoristiti za ubrzane reforme.

U platformi se navodi da će učešće Gorčevič biti prilika za predstavljanje trenutnog stanja u procesu pridruživanja Crne Gore EU, budućih aktivnosti u vezi pripreme i sprovođenja Reformske agende za Instrument EU za reformu i rast, i dalju promociju napretka i rezultata Crne Gore u procesu evropskih integracija.

“U prisustvu zvaničnika EU, Crna Gora ima šansu da predstavi dobre rezultate u u oblasti vladavine prava, sprovođenju neophodnih reformi i intenzivnom tempu realizacije aktivnosti u poglavljima 23 i 24, sa ciljem konačnog dobijanja IBAR-a, te uvođenja Crne Gore u finalnu fazu pregovarackog procesa – zatvaranje poglavlja”, kaže se u platformi.

Send this to a friend