Politika

Ivanović i Trišak: Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU

Program obuke iz oblasti Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, teme sajber bezbjednosti, migracija i terorizma, predstavljaju odličnu priliku za razmjenu mišljenja po pitanju Globalne strategije EU, izjavili su direktor za politiku odbrane, Ivica Ivanović i direktor za međunarodnu vojnu saradnju Austrije, Rainhard Trišak.

Obuku je organizovao Evropski bezbjednosni i odbrambeni koledž iz Brisela u okviru TAIEX programa, kojim rukovodi Evropska komisija, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Ivaniović je naglasio da je u savremenim bezbjednosnim okolnostima saradnja EU i NATO izuzetno značajna, te da se do odgovora na veoma kompleksne prijetnje može doći samo zajedničkim naporima.

On je dodao da će Crna Gora kao punopravna članica NATO-a nastojati da doprinese jačanju saradnje dvije organizije.

Ivanović i Trišak su ukazali na značaj programa CSDP obuke, imajući u vidu doprinos procesu izgradnje institucija u sektoru bezbjednosti, kao i sveobuhvatnu podršku partnerima u približavanju, primjeni i sprovođenju zakonodavstva Evropske unije.

Ivanović se zahvalio organizatorima na ukazanom povjerenju pri odabiru Crne Gore kao koorganizatora Konferencije i poželio učesnicima uspješan rad i boravak u Crnoj Gori.

Konferencija je okupila 55 predstavnika zemalja regiona i Evropske unije, i osam eksperata-predavača, sa ciljem razmjene iskustava i prenošenja znanja u okviru oblasti odbrambene i bezbjednosne politike.

U okviru Konferencije koja će kako kažu iz Ministarstva trajati do 22. septembra organizovana je studijska posjeta Specijalnoj antiterorističkoj jedinici – SAJ.

M. B.

Send this to a friend