Politika

Izrada trogodišnjeg programa rada Vlade za postizanje boljih rezultata

Dokument koji tretira razvoj jedne države, mora biti dugoročan. Samo odgovornim i održivim planiranjem možemo osnažiti kapacitete državne administracije i unaprijediti ukupnu koordinaciju kako pristupnog procesa, tako i planiranja budućih politika kredibilne države članice EU kakva Crna Gora teži da postane, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Naime, on je učestvovao na panel diskusiji „Razvoj i koordinacija javnih politika – reforma javne uprave kao politički kriterijum“ koju je organizovala NVO Centar za demokratsku tranziciju, kazali su iz ovog ministarstva.

Pejović je istakao da je za dostizanje cilja brže integracije u EU, boljeg korištenja strukturnih fondova EU i ukupnog razvoja zemlje, važno unaprijediti koordinaciju politika i sistem srednjoročnog planiranja, te da je u tu svrhu, u Ministarstvu evropskih poslova, formiran Direktorat zadužen za jačanje okvira za planiranje javnih politika, uključujući efikasniju koordinaciju, sprovođenje i praćenje strategija kojima se utvrđuju javne politike.

Pojasnio je da je, nakon sprovedene detaljne analize i formiranja Međuresorne radne grupe za pripremu pravnog okvira o postupku izrade, usklađivanja i praćenja strategijskih dokumenata kojima se utvrđuju javne politike, započela priprema Predloga srednjoročnog programa rada Vlade za period 2018–2020. istakavši da će on osigurati odgovorno planiranje politika s jasnom vizijom prioriteta usmjerenih na rezultate.

On je podvukao da je donošenje trogodišnjeg programa rada Vlade obaveza koja proističe iz Strategije reforme javne uprave 2016-2020, ali prije svega mehanizam kojim Vlada šalje poruku da sagledavanjem prioriteta u trogodišnjoj vizuri, kroz uvođenje mjerljivih indikatora uspjeha, kvalitetnije i odgovornije radi u pravcu postizanja vidljivih rezultata u sprovođenju strategijskih ciljeva koji su utvrđeni na nacionalnom nivou.

Istakao je da će trogodišnji program rada Vlade pratiti i Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2018 – 2020, kao i Program ekonomskih reformi 2018 – 2020, čime će se formirati okvir za efikasno, usklađeno, transparentno i odgovorno planiranje politika koje u prvi plan stavlja interese građana i bolji kvalitet života u skladu s evropskim vrijednostima i standardima.

B.M

Send this to a friend