Politika

Još se ne nazire izbor sudija Ustavnog suda

Dan nakona apela Venecijanske komisije da se bez odgađanja izaberu sudije Ustavnog suda, TVCG provjerila je hoće li partije poslušati te sugestije. Kako sada stvari stoje, niko ne odstupa od ranije zauzetih stavova.

Bez odgađanja izabrati četvoricu sudija Ustavnog suda. To je najnoviji poziv Venecijanske komisije. Sličnih poziva sa međunarodne scene bilo je još, i sve ih naši poslanici, kažu, čitaju isto.

“Mi smo i prošlog puta glasali za te ljude i glasaćemo i ovoga puta i mi pozivamo i opoziciju da isto to učine. Koliko znam, niko od tih ljudi koji su izabrani Ustavnog odbora neme veze ni sa DF-om, ni sa Demokratama, ni sa Urom, ni sa SNP-om”, kazao je Jovan Vučurović (DF).

Ka izlazu iz krize bi i u DPS-u, ali poručuju da neće putem koji nameće jednostrana rješenja.

“Znam da su sve oči uprte u parlamentarnu opoziciju, imamo još šansi i prilike da se vratimo korak unazad, da na Ustavnom odboru napravimo dogovor izmedju vlasti i opozicije i da na bazi tog dogovora izaberemo sudije Ustavnog suda”, rekao je Danijel Živković iz DPS-a.

Na istom fonu su i u SD-u i SDP-u. Iz SD-a su saopštili da bez dogovora, na njihove glasove većina ne može računati, a glasati za – na taj način neće ni SDP.

“Ne govorim o kvalitetu bilo kojeg kandidata pojedinačno, mnogo bolji kandidati nijesu dobili većinu, govorim o potrebi da kroz konsenzus a ne kroz nametanje rješenja jedne većine koja želi da ostvari prevlast u pravosudnim organima dođemo do rješenja”, saopštio je Bojan Zeković (SDP).

Dok opozicija trazi dodatno vrijeme, iz parlamentarne većine odgovaraju da je za priču iz početka kasno.

“Mi ćemo glasati za sva 4 kanditata, a DPS i njoj partnerske partije su na testu poštovanja stavova Veneciijanse Venecijanske komisije , kojoj su se obratili u vezi zakona o predsjedniku što je letimitno”, saopštio je Momo Koprivica (Demokrate).

“Definitivno neke partije nemaju volje da izaberu sudije Ustavnog suda, ovo je definitivno neki osmišljeni scenario da se Ustavni poredak Crne Gore uruši”, kazao je Dragan Vukić (SNP).

Danijel Živković poručio je da “ostavimo vremena do ponedjeljka, da vidimo da li postoji bilo kakve volje na drugoj strani da izađe u susret onome što je vrlo korektan i racionalan razlog kada se institucije nalaze u ozbiljnom problemu”.

A rješenje problema se ne nazire jer, četiri dana uoči sjednice – svaka strana drži svoju stranu priče…

Send this to a friend