Politika

Kukan ohrabruje vlast da nastavi stabilnim tempom ka EU

Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan kazao je da Crna Gora napreduje dobro na putu pristupanja EU, komentarišući Izvještaj Evropske komisije o napretku naše zemlje.

“Ohrabrujem crnogorsku vlast da nastavi ovim stabilnim tempom. Izvještaj o zemlji procijenio je gdje je postignut napredak i gdje još uvijek treba nastaviti sa poslom. To je oblast vladavine prava. Mislim da je to jasan znak da aktuelna crnogorska Vlada daje sve od sebe da nastavi dobar posao u pristupanju EU”, rekao je Kukan u izjavi za Pobjedu.

U Izvještaju EK o Crnoj Gori u dijelu koji govori o demokratiji navodi se da je 2017. godinu obilježio produženi bojkot parlamenta cjelokupne opozicije nakon parlamentarnih izborau oktobru 2016. godine.

“Vraćanje političke rasprave u parlament je odgovornost svih političkih aktera. Tek u decembru 2017. godine, djelovi opozicije vratili su se u Skupštinu. Djelimičan i selektivan završetak bojkota tek treba da rezultira poboljšanim parlamentarnim nadzorom”, navodi se u dokumentu.

Komentarišući izbore u Crnoj Gori, EK navodi da opštu situaciju obilježavanizak nivo povjerenjau izborni okvir i sprovođenje izbora. U decembru 2017. godine, bez odgovarajućih javnih konsultacija, Skupština je, kako navode, usvojila skup zakona koji samo djelimično usvajaju preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE/ODIHR).

Navodi se i da radnu grupu čine samo vladajuća većina poslanika jer tri opozicione stranke nijesu imenovale predstavnike.

Nijedna od sjednica nije bila otvorena za javnost, niti su zaključci sa sastanaka objavljeni. Sve zainteresovane strane su pozvane da daju komentare i sugestije kako da sprovedu preporuke.

“Međutim, revidirano izborno zakonodavstvo nije bilo predmet javne konsultacije”, zapaža EK.

Preporuke Misije OEBS/ ODIHR za posmatranje izbora, poslije izbora u oktobru 2016, djelimično su implementirane, jer je parlament decembra 2017. godine usvojio niz zakona o izborima: izmjene Zakona o medijima, Zakona o biračkom spisku i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Nacrt izmjena Zakona o odbornicima i predstavnicima nije imao potrebnu dvotrećinsku većinu.

“Budući da okvirni izborni zakon koji je zahtijevao dvotrećinsku većinu nije izmijenjen, nije bilo značajnijih poboljšanja u pogledu izborne administracije ili zahtjeva boravka i pravne nadležnosti, koji su prioritetne preporuke OSCE/ODIHR-a”. zaključeno je u Izvještaju.

Evropska komisija zaključila je da je uključenost žena u politiku ostala niska, uključujući i izbornu administraciju, navodi EK.

Potreban dijalog

Kad je u pitanju situacija u crnogorskom parlamentu, EK navodi da politička scena ostaje fragmentirana, polarizovana i obilježena nedostatkom političkog dijaloga, posebno u demokratskim institucijama u kojima pripada.

“Izabrani članovi parlamenta imaju važnu ulogu u obezbjeđivanju balansa. Izuzev jedne opozicione koalicione grupe i tri nezavisna poslanika, koji su se vratili u parlament u decembru 2017. godine, opozicija kao cjelina bojkotovala je zakonodavne aktivnosti od saziva Skupštine u novembru 2016. Potrebno je uspostaviti politički dijalog i konstruktivan angažman svih strana kako bi se poboljšala parlamentarna odgovornost i nadzor izvršne vlasti”, zapaža Brisel.

Dodaju i da je politička scena i dalje fragmentirana, sa ozbiljnim podjelama ne samo između vladajućih i opozicionih partija, već i u nekim opozicionim strankama, što je dovelo do stvaranja nove partije u septembru 2017. godine.

“Ova situacija spriječila je ostvarenje značajnog političkog dijaloga”, dodaje EK.

Uprkos fragmentaciji, opozicija je, kako navode, u potpunosti ujedinjena u sprovođenju konzistentnog bojkota zakonodavnih aktivnosti parlamenta i selektivnijeg bojkota svih sjednica od novembra 2016.

“Opozicija insistira na tome da je navodni pokušaj državnog udara u oktobru 2016. godine odlučno uticao na izlaznost i rezultat izbora, što ih čini suštinski manjkavim. Tu tvrdnju snažno odbacuje vladajuća stranka”, navodi se u dokumentu.

Kad je u pitanju civilno društvo, EK napominje da je postignut određeni napredak u unapređenju pravnog i institucionalnog okvira za saradnju između Vlade i organizacija civilnog društva, posebno u postavljanju pravne osnove za javno finansiranje nevladinih organizacija.

Borba protiv kriminala

U dokumentu EK se navodi i da moćne kriminalne grupe djeluju u Crnoj Gori i iz nje, a njihove aktivnosti uključuju trafiking droge, krijumčarenje cigareta i migranata, pranje novca, kao i zločine protiv imovine i pojedinaca, što dovodi do čestih ubistava povezanih sa bandama.

“Borba protiv organizovanog kriminala ostaje krucijalna kako bi se spriječila infiltracija kriminala u politički i ekonomski sistem”, navodi se u Izvještaju i ističe da treba osigurati da nema političkog miješanja u operativne aktivnosti tijela koja sprovode zakon i vode te slučajeve.

EK konstatuje da je u Crnoj Gori aktivno 3.940 policajaca, odnosno njih 633 na 100.000 stanovnika, dok je prosjek u EU 211 policajaca na 100.000 stanovnika.

“Policija treba da više djeluje na sopstvenu inicijativu, a tužioci treba da “delegiraju više akcija policiji”, navodi se u Izvještaju i ističe da je potreban proaktivniji stav u borbi protiv korupcije, te da se mora obratiti pažnja na izazove povezane sa nezavisnošću i određivanjem prioriteta Agenciji za sprečavanje korupcije ASK.

Korupcija

Crna Gora, kako se ističe, treba da nastavi sa popravljanjem operativnih kapaciteta institucija i njihove saradnje, pojača napore kako bi se ojačala upotreba finansijskih istraga i uspostavi bilans rezultata u oduzimanju i konfiskaciji imovine stečene kriminalom.

“Potrebno je značajno popraviti bilans rezultata u oblastima represije i prevencije korupcije, uključujući i nametanje efektivnih kazni”, poručili su iz EK.

Inicijalni bilans rezultata u istragama, gonjenju i konačnim presudama u slučajevima korupcije na visokom novu je uspostavljen, ali iz EK navode da ga treba još konsolidovati.

Postignut je i određeni napredak u bilansu rezultata kada je u pitanju prevencija korupcije.

Send this to a friend