Politika

Ljudska dimenzija vojne saradnje

Prošle godine Vojska Crne Gore obilježila je šesnaestu godinu saradnje sa Nacionalnom gardom države Mejn u SAD. Tokom ovih godina, NATO partneri su uspijeli da se dobro upoznaju i ostvare ne samo profesionalne, već i prijateljske veze.

Saradnja između Crne Gore i američke države Mejn počela je 7. decembra 2006. godine Programom državnog partnerstva Nacionalne garde SAD.

Aktivna partnerska saradnja uključila je i posjetu Crnoj Gori guvernera Mejna, Pola Lepaža, i ključnih državnih lidera 2019. godine. Nedavno, u proljeće 2022., tokom posjete načelnika Generalštaba brigadnog generala Milutina Đurovića Mejnu, guvernerka Dženet Mils srdačno je pokrenula inicijativu za uvođenje posebnog dana koji bi obilježio „partnerstvo između Mejna i Crne Gore“.

Tokom godina saradnje obje strane su organizovale seriju treninga koji podrazumijevaju razmjenu informacija o novim vojno-tehnološkim dostignućima i jačanje kapaciteta osoblja uključenog u odbranu zemlje. U Podgoričkoj avio bazi održan je trening sa temom napredovanja u vojnoj karijeri uz prisustvo visoko rangiranih kadrova iz Nacionalne garde Mejna.

Prilika da sarađuju na profesionalnom nivou doprinijela je razvijanju prijateljskih veza pa je tako svako okupljanje saveznika u odbrani prilika da svi saznaju nešto više o kulturi obje zemlje.

Posjete kulturnim i istorijskim znamenitostima predstavljaju sastavni dio programa svakog okupljanja, a zajednička neformalna druženja doprinose boljem upoznavanju i ostvarivanju razumijevanja među prijateljima.

Danas, saradnju Vojske Crne Gore i Nacionalne garde Mejna karakteriše dobra komunikacija, velika profesionalnost, i što je najvažnije, prijateljstvo i visok nivo povjerenja. Veze koje su razvili saveznici koji se podržavaju i uče jedni od drugih dokazuju da smo jači i sigurniji onda kada se držimo svi zajedno.

Zajedno smo. Sigurniji smo.

Send this to a friend