Politika

Lungesku: Članstvo Crne Gore dobro za državu, region i Alijansu

Lungesku

Crna Gora je pouzdan saveznik evroatlantske sigurnosti, a istovremeno, Crna Gora ima koristi od čvrstih sigurnosnih garancija koje dolaze sa članstvom u NATO, kazala je za Pobjedu portparolka ovog saveza Oana Lungesku.

Crna Gora danas obilježava drugu godišnjicu članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Naša zemlja je formalno postala 29. članica NATO-a 5. juna 2017. godine, činom predaje Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Država, depozitaru tog sporazuma. Lungesku ističe da je Crna Gora dugogodišnji saveznik NATO i pouzdani saradnik za evroatlantsku sigurnost.

“Prvo je to bila kao partner, a od 2017. kao punopravna članica NATO. Kroz svoj doprinos NATO misiji obuke u Avganistanu i Fondu avganistanske nacionalne armije, Crna Gora pomaže u sprečavanju da Avganistan ponovo postane sigurno utočište za međunarodni terorizam. Crna Gora takođe pomaže u izgradnji stabilnosti na Zapadnom Balkanu u okviru naše misije KFOR-a na Kosovu i planira da pošalje svoje osoblje u našu misiju obuke u Iraku”, kazala je Lungesku.

Portparolka NATO ističe da je Crna Gora takođe iznijela jasan plan da potroši dva odsto BDP-a na odbranu, što je ujedno i ključni saveznički dogovor sa samita u Velsu 2014. godine.

“Dakle, Crna Gora je cijenjena i posvećena NATO saveznica, a u isto vrijeme, Crna Gora ima koristi od čvrstih sigurnosnih garancija koje dolaze sa članstvom u ovom savezu rekla je Lungesku. Na primjer, Air policing misija NATO-a koju trenutno sprovode Italija i Grčka osigurava bezbjednost vazdušnog prostora Crne Gore”, dodaje Lungesku.

Podsjeća da u Crnoj Gori postoji Povjerilački fond (NATO Trust Fund) koji pomaže da se uništi više od 400 tona viška municije.

“Bezbjednost je temelj prosperiteta, a stabilnost koju je stvorilo članstvo u NATO-u doprinijela je crnogorskoj ekonomiji. Otkako se zemlja pridružila NATO-u 2017. godine, strane investicije iz savezničkih zemalja su se udvostručile. Dakle, članstvo u savezu bilo je dobro za Crnu Goru, dobro za cijeli region i dobro za NATO”, zaključila je Lungesku.

Od 5. juna prošle godine nad nebom Crne Gore sprovodi se NATO Air Policing zaštita vazdušnog prostora. Crnogorsko nebo štite borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i Grčke.

Send this to a friend