Politika

Mitrović – Vujović: Ekološki problemi ne poznaju granice, saradnjom do čistijeg Lima

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore  Ratko Mitrović i ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović dogovorili su danas u Palati Srbija potpisivanje novog Memoranduma o saradnji, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je i rješavanje problema plutajućeg otpada na rijeci Lim, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

“Ekologija ne poznaje granice. Šume i rijeke ne znaju šta je administrativna granica, kao ni ptice ni ribe. Problem jedne države je problem i države susjeda. Stoga, moramo zajedno da rješavamo goruće ekološke probleme, jer zdrava životna sredina je izuzetno važna za budućnost svih naših građana”, rekao je Mitrović.

Danas su dogovoreni budući koraci povodom problema plutajućeg otpada na rijeci Lim.

Ministarka Vujović je saopštila da je ministarstvo na čijem je čelu, raspisalo konkurse za postavljanje barijera na Limu.

“Formirali smo i zajedničko tijelo nadležnih ministarstava, i radnu grupu koja će mapirati sve divlje deponije u slivu rijeke, kako bismo krenuli sa njihovim uklanjanjem. Ono što je sigurno, jeste da postoji volja za jačanjem bilateralne saradnje, a danas smo dogovorili i konkretne korake” rekla je Vujović.

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni iskustava i dobre prakse u dijelu ekološke inspekcijske kontrole, ali i o izgradnji reciklažnih centara i postrojenja za preradu otpadnih voda.

“Imamo veliki problem sa čvrstim otpadom i došli smo da vidimo kako Srbija rješava taj problem. Srbija će graditi osam reciklažnih centara, i ta iskustva će nam biti korisna”, kazao je Mitrović.

Na sastanku je bilo riječi i o temama poput edukacije građana, kako bi se podigla svijest o značaju očuvanja zdrave životne sredine.

Ministar Mitrović sa saradnicima je u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Srbiji. Sjutra će se sastati sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem.

Send this to a friend