Politika

Na samitu Crna Gora između Luksemburga i Holandije

Odluka crnogorskog parlamenta da usvoji Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore NATO savezu, je istorijska i mogu reći da će već 25. maja na samitu Alijanse Crna Gora sjediti između Luksemburga i Holandije, gdje joj je i pravo mjesto, kazao je u izjavi za Pobjedu ambasador Slovenije pri Alijansi Jelko Kacin.

On ističe da će čim se završi proceduralni dio tih ratifikacija podići i crnogorsku zastavu u sjedištu NATOa u Briselu.

“Već će na susretu ministara odbrane 29. juna Crna Gora u punom kapacitetu učestvovati u svim formatima u kojim do sada nije mogla sudjelovati. Naime, mislim da javnost već zna da do sada Alijansa nije sve obavještajne informacije dijelila sa Crnom Gorom. Od punopravnog članstva nadalje Crna Gora ne samo da učestvuje, nego i nudi svoje poglede i pravce rješavanja izazova, ne samo u Evropi nego i u cijelom svijetu. Dobrodošla Crna Gora”, poručuje Kacin.

Osvrćući se na aktuelnu političku krizu u Skoplju, Kacin ističe da je Crna Gora učinila sve što Makedonija nije.

“Makedonija uvijek traži krivce u drugima, sebe ne preispituje. Krivi su susjedi, kriva je EU ili NATO, krivi su svi osim Makedonije. Ali, na koncu je odgovornost na političkim elitama Makedonije da odrade sve što je u njihovoj mogućnosti i pronađu politički kompromis koji državi omogućava da napreduje i da uđe u red stabilnih i odgovornih zemalja. Znači, prvo treba biti odgovoran prema sebi i svojoj budućnosti, iznositi konstruktivne stavove i rješavati probleme, a ne optuživati druge. Crna Gora je imala snage da se sama pobrine za sebe i zato je nova članica Alijanse, i zato je i prva za ulazak u EU, i zato je ona dio rješenja i izvoznik stabilnosti. Baš zbog toga je Crna Gora primjer za ostale države u okruženju”, zaključuje Kacin.

Send this to a friend