Politika DIO SKUPŠTINSKE VEĆINE NAJAVIO DA ĆE PREDLOŽITI IZMJENE ZAKONA 0 FINANSIRANJU POLITIČKIH SUBJEKATA

Nema više kupovine glasova iz budžetske rezerve

Dragan Vukić

Zakonom o finansiranju političkih subjekata bila su zabranjena socijalna davanja iz budžetske rezerve. Bivša vlast je, ipak, prošle godine, izgovarajući se pandemijom virusa korona izmijenila tu normu, pa je obaveza nove skupštinske većine da tu normu promijeni i ne dozvoli da se pred izbore novac iz budžeta troši bez ikakve kontrole, posebno ne na kupovinu glasova kako je to prošle godine bio slučaj, kazao je Dragan Vukić, poslanik Socijalističke narodne partije (SNP). On je u izjavi za Dan istakao i da će partija kojoj pripada podržati i inicirati predlog da skupštinska većina planira izmjene izbornih pravila i u dijelu trošenja budžetskih rezervi i socijalnih davanja.

Kaže i da je to jedan od zadataka radne grupe novog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Iniciraćemo izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i izradu socijalnog kartona građana, kako bi sve bilo transparentno, odnosno, kako bi se spriječila prethodna praksa da se novac iz budžetskih rezervi koristi za kupovinu glasova. Poznato je da su Zakonom o finansiranju političkih subjekata bila zabranjena socijalna davanja iz budžetske rezerve. Međutim, bivša vlast je prošle godine, izgovarajući se pandemijom virusa korona, izmijenila tu normu. Svima je jasno da je suštinski razlog ove izmjene bila kupovina glasova. Međutim, to više neće moći da se dešava”, poručio je Vukić.

I poslanik Liberalne partije Andrija Popović, kazao je za Dan da vjeruje da se će učiniti sve da se spriječe moguće zloupotrebe.

“Vjerujem da će se kroz reforme izbornog zakonodavstva spriječiti sve moguće zloupotrebe i kupovanje glasova kroz socijalna davanja, ali je potreban i oprez kako se ne bi uskratila ista koja su mnogima neophodna”, kazao je Popović.

Kada je formiran novi sastav skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, njegov rad je podijeljen u čeriti radne grupe i jedna grupa kojom rukovodi poslanik DPS-a Daliborka Pejović, ima za nadležnost upravo definisanje predloga Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i jačanje sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Članovi grupe su i poslanici Branka Bošnjak (DF), Momo Koprivica (Demokrate), Miloš Konatar (URA), Genci Nimanbegu (Albanska lista) i Jovanka Laličić (DPS).

Međutim, to je jedina grupa koja se do sada nije nijednom sastala, a sve zbog bojkota, kako tog odbora tako i Skupštine partije, kojoj predsjednica ove radne grupe i pripada, Demokratske partije socijalista (DPS). S obzirom na to da je nedavno i Demokratski front počeo bojkot, pitanje je kada će odbor nastaviti sa radom.

Send this to a friend