Politika

Očekivano: Pajović izabran za predsjednika Skupštine

Pozitivna Crna Gora nije uzela ni novac ni stanove ni automobile da bi podržala Mila Đukanovića, ali je od danas dio vlasti, što ne krije dok SDP ne može da kuka Pozitivnoj što ju je neko šutnuo iz vlasti, poručio je Pajović prije izbora za predsjednika Skupštine. Opozicija, sa druge strane, naglašava da je Pozitivna korumpirana i da je današnja sjednica komemoracija kojoj fali lelekača jer je Pajovićev izbor posljednji ekser u mrtvački kovčeg crnogorskog Ustava i demokratije kao i dno od kojeg nema gore.

Pošto ga je opozicija tokom cjelodnevne rasprave optuživala za političku korupciju, Pajović je kazao da nije uzeo pare da bi podržao vladu Mila Đukanovića. 

„Nijesam uzeo ništa keša. Imate opciju da vjerujete meni ili pričama iz kafane i čaršiji. Ali, ja ne mogu da obilazim kafane i ljude i objašnjavam da ništa nijesam uzeo. Ako imate bilo kakav dokaz ili indiciju, ja sam voljan da spakujem kofere i, što bi rekli Crmničani, idem doma!“, poručio je Pajović.

I njegova stranačka koleginica Azra Jasavić naglasila je da niko iz Pozitivne nije uzeo ništa od Crne Gore. 

„Ni stanove, ni automobile, ali smo spremni da sve damo Crnoj Gori“, kazala je Jasavić.

Osim toga, Pajović je riješio i dilemu je li Pozitivna vlast ili opozicija.

„Ako budem izabran, Pozitivna Crna Gora će biti vlast. Jesmo, dio smo vlasti i mi to ne krijemo od drugih“, rekao je on.

U završnoj riječi, Pajović je naglasio da je zadovoljan polemikom bez obzira na politička mimoilaženja.

„To je uvod u novu političku kulturu u parlamentu. Bez obzira na neke strelice, želim da odam priznanje Ranku Krivokapiću za neke dobre stvari koje je uradio i koje niko ne dovodi u pitanje. Kolegama kažem i da ćemo se vidjeti u zajedničkoj vladi sa Milom Đukanovićem. Takođe, bez obzira na to što ima tema koje jesu za raspravu, ja ne bih raspirivao vatru“, kazao je on.

Krivokapić: Ako ne organizujemo slobodne izbore čeka nas drugi krug nestabilnosti

U završnoj riječi, oglasio se i doskorašnji predsjednik parlamenta i šef SDP-a, Ranko Krivokapić. On naglašava da se nedostatak sopstvenih kvaliteta ne može graditi negirajući negirajući nekog drugog. 

„To neće unaprijediti vaš kvalitet“, poručio je Krivokapić.

Dodao je da je ključni uspijeh Skupštine u posljednje vrijeme Parlamentarni dijalog.

„Crna Gora je bila pred nemirom na ulicama. Parlamentarni dijalog je bio sredstvo za rješavanje problema. Uprkos opstrukcijama, dijalog je doveo do prelazne vlade koja je odgovor na političku, ekonomsku i socijalnu krizu u Crnoj Gori“, kazao je on.

Vrijeme za rješavanje problema je vrijeme prije izbora, kaže on. To je narednih 60 dana.

„Ova država će ući u naredni krug nestabilnosti ako ne organizuje slobodne i nešto fer izbore“, naglasio je on.

Miloš Konatar iz GP URA ocijenio je da se večeras DPS samoizolovala sa svojim satelitima.

„Večeras je plaćanje dugova Mila Đukanovića prema ljudima iz Pozitivne“, rekao je Konatar.

Sukob Abazovića i Pajovića: Od komemoracije do nokdauna

Darko Pajović nije kakvim ga predstavljaju, tvrdi Dritan Abazović iz GP URA, inače nekadašnji član Pozitivne koju je napustio upravo zbog Pajovića. Abazović kaže da Pajović nije ni mudar, ni hrabar ni vizionar – kako su ga stranačke kolege opisale.

„Koliko je kandidat mudar najbolje svjedoči to što stranka koja je na izborima 2012. godine imala podršku 30 hiljada birača, sada ima jedan odsto ukupnog biračkog tijela. Takođe, nema većeg kukavičluka nego se prikloniti vlastima na najgori korumpirani način, a što se njegove vizije tiče, ona se odnosi na foteljašku viziju grabljenja funkcija“, kazao je Abazović.

Osim toga, podsjetio je da je 27. januara kada je Pozitivna glasala za povjerenje vladi rekao da je to ekser u mrtvački kovčeg Skupštine.

„Zato je ovo danas komemorativna sjednica“, naglasio je on.

Pajović je odgovorio da je Abazovićev nastup dokaz njegovog političkog poraza unutar sopstvene stranke. On je pomenuo određene ljude koje je nazvao političkom greškom, ali nije precizirao na koga misli.

„Šest od sedam nekadašnjih poslanika Pozitivne danas podržava vladu izbornog povjerenja. To je vizija. To je ostvarenje vizije Pozitivne o mirnim i demokratskim promjenama. Nemojte da krivite Darka Pajovića što ste potrčali u vladu Mila Đukanovića. Vas niko ne tjera da sjedite sa Milom Đukanovićem koji vam je sad draži od Darka Pajovića. Vi nijeste morali tamo da uđete. Jeste, a onda ste pokušali sve da rastjerate“, kazao je Pajović. 

Na to je Abazović odgovorio da je Milo Đukanović u totalnom nokadaunu jer ga spašava Darko Pajović. 

„Zašto neko ko je imao 42 glasa 27. januara, ima potrebu bilo koga da primi u vladu ako mu je savjest čista?“, pitao je Abazović.

Pajović odgovara da ne može on da bude kriv što je neko ušao u vladu Mila Đukanovića.

„Zašto je Darko Pajović kriv ako je neko dobrovoljno otišao tamo? Častan je i pošten onaj koji je dobrovoljno ušao tamo, a ja sam politički korumpiran, je li?. Aman za aman, manite se više toga da sam ja krivac za sve!“, poručio je Pajović.

„Ne moram ja da budem bubanj u koji se udara“, kaže Pajović.

Umjesto o Pajoviću, pričali o Rusiji

Sjednica je bila prekinuta jer je Milan Knežević iz DF-a tražio pauzu. Razlog je to što je on čuo da je Azra Jasavić iz Pozitivne saopštila da “Rusija sprema ukrajinski scenario u Crnoj Gori”. Ispostavilo se, međutim, da je Jasavić kazala da “ne želi ukrajinski scenario”. 

Pošto su provjerili stenogram, utvrđeno je da je Jasavić kazala:

„Ono što bi značilo uticaj Moskve na politiku Crne Gore… znači da ne bismo imali sigurnu Crnu Goru. Mi ne želimo ukrajinski scenario“, pročitao je potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić.

Knežević je kratko prokomentarisao:

„Neka javnost procijeni ko je u pravu“.

Potom je nastavljena rasprava o onome zbog čega su se okupili: o imenovanju predsjednika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića za predsjednika Skupštine.

Međusobne optužbe: Kaluđerović i Pajović jedan za drugog tvrde da su korumpirani

Prvi put od glasanja o povjerenju vladi u januaru, u parlament su se vratili poslanici Demokrata, Neven Gošović i Velizar Kaluđerović. Demokrate podsjećaju da su izašli iz Skupštine zbog, kako kažu, političke korupcije kojoj su svjedočili tog dana.

„Nažalost, i ovo o čemu danas razgovaramo daje nam za pravo da se politička korupcija nastavlja kroz epilog, a to je nagrada za one koji su učinili političku korupciju“, kazao je Kaluđerović.

To Pajović nije odćutao, već je uzvratio istom mjerom.

„Kolega Kaluđeroviću, ja mislim da ste Vi politički korupirana osoba. Ukrali ste mandat listi na kojoj ste bili na izborima 2012. godine“, aludirajući na izlazak Kaluđerovića iz SNP-a, i njegovo priklanjanje Demokratama Alekse Bečića.

Kaluđerović je odgovorio da ga ne čudi što Pajović napadom pokušava da pobjegne od onoga što je uradio 27. januara glasao za povjerenje vladi Mila Đukanovića.

“Sve ovo liči na ‘Ti meni spasi vladu, a ja ću tebe imenovati za predsjednika Skupštine’. Vi ste prevalili 30 hiljada ljudi koji su Vas glasali”, kazao je Kaluđerović.

Inače, Demokrate neće učestvovati u raspravama koje bude vodio Pajović, osim kad su u pitanju važne teme, ali će prisustvovati sjednicama svih odbora.

Pajović poručio SDP-u: Nemojte da kukate Pozitivnoj što vas je neko šutnuo sa vlasti

Pajović je ranije regovao na istu optužbu koja je stigla od poslanika SDP-a, Džavida Šabovića. I on je kazao da je Pozitivn a

„Pozitivnoj nema po kome doći ta priča. Na Vašem mjestu se ne bih bavio moralisanjem. Nemojte da kukate Pozitivnoj što vas je neko šutnuo sa vlasti. Nema potrebe da se meni žalite i da kukakte nad Vašom sudbinom poslije 18 godina u vlasti Mila Đukanovića. Za 18 godina nijeste uradili ništa od onoga što je Pozitivna uradila 27. janura. Imate pravo da kukate, to je legitimno, ali zaobiđite Pozitivnu Crnu Goru. Ako nemate dokaze nemojte takve stvari da pričate. Ne zbog mene, nego zbog ovog doma. Vas je politička kriza katapultirala iz izvršne vlasti“, rekao je Pajović.

„Nas niko nije šutnuo, mi smo otišli sami“, uzvratio je Šabović.

Zbog polemika Pajovića i Šabovića, riječ je tražila i Draginja Vuksanović iz SDP-a.

Razlog je to što je Pajović pominjao njenu stranku. Ona, međutim, nije dobila riječ jer je Suljo Mustafić koji sada vodi sjednicu objasnio da je njegov prethodnik, Milutin Simovič dozvolio razgovor Pajovića i Šabovića mimo Poslovnika.

„To što nije po Poslovniku je Simovićev problem“, kazala je Vuksanović.

Mustafić je, zbog insistiranja Vuksanović da ipak dobije priliku da odgovori Pajoviću, više puta zaprijetio da će prekinuti sjednicu, ali to, ipak, nije uradio, kao što ni poslanici nije dozvolio da govori.

„Uzimate mi riječ u parlametu, sram Vas bilo!“, kazala je Vuksanović.

Nije pomoglo ni što je Predrag Bulatović tražio od Mustafića da koleginici iz SDP-a dozvoli da se oglasi.

Nakon svega, Emilo Labudović je ocijenio da je jedina primjerena stvar da se održi minut ćutanja za Skupštinu Crne Gore.

„I da dovedemo nekoga da zaleleče. Ovo je završni čin ubijanje Skupštine Crne Gore“, kazao je Labudović.

Jasavić: Postali smo imuni na sve političke otrove

Ranije je poslanica Pozitivne Azra Jasavić istakla je da je ta stranka na čelu sa Pajovićem u kritičnim trenucima pokazala da ima integritet, identitet i da joj je državni interes važniji od partijskog.

„Kao ključni politički akter u poslednjim mjesecima, Pozitivna Cma Gora nije posustala pod različitim nedemokratskim pritiscima, već je odlučno obezbijedila mirne i demokratske političke promjene, uz održanje mira i stabilnosti. Garancija za političku stabilnost jeste Darko Pajović koji će nesumnjivo svojim autoritetom, kao predsjednik Skupštine dati puni doprinos nastavku evroatlanskih integracija i demokratizaciji Crne Gore“, kazala je Jasavić.

Dodala je da su prema Pozitvnoj usmjereni politički otrovi.

“Na sve političke otrove postali smo imuni”, naglasila je ona.

Osvrnula se i na kritike opozicije da je Pozitivna izdajnička partija.

„Na našim leđima su ušli u vladu, ali naša leđa mogu da istrpe teret koji je u interesu građana Crne Gore. Ovo nije politička korupcija već ispunjenje obećanja od prije četiri godine. Pozitivna je ostvarila svoju prvu misiju, a to je pomirenje. Ispunili smo obećanje da nećemo ni sa ovakvom vlašću niti sa ovakvom opozicijom. U ovoj vladi izbornog povjerenja je objedinjen dio tradicionalne vlasti i i opozicije. Na bolje će se mijenjati i jedni i drugi“, vjeruje Jasavić.

„Pozivam vas da me argumentima demantujete. Bujrum!“, naglasila je ona.

DPS za Pajovića!

Jasavić nije demantovao kolega Obrad Mišo Stanišić iz DPS-a. On kaže da je Pajovićeva stranka odoljela napadima i iznutra i spolja.

„Znamo da je Pozitivna glasala za povjerenje vladi Mila Đukanovića. Kazali su da je to politička korupcija, a nije bila politička korupcija to što za vladu nije glasao naš tadašnji koalicioni partner. Ja mislim da nije bilo korupcije ni u jednom ni u drugom slučaju. To se dešava“, kazao je Stanišić.

Dodao je da je Pozitivna prva rekla da neće na proteste sa onima koji su protiv NATO integracija.

„Podredili su partijske interese nacionalnim interesima“, smatra Stanišić.

Od mrtvačkog kovčega preko zombija do svadbarskog hita

S druge strane, Milan Knežević iz Demokratskog fronta kaže da zbog svega što je čuo o Pajoviću ima osjećaj da Skupština bira papu, vaseljenskog patrijarha ili apostola, a ne predsjednika, kako je rekao, njihovog neuglednog doma. 

„Mi ovdje bitišemo pored živog sveca. Dozvolite da budem jeretičan. Izborom Pajovića biće udaren posljednji ekser u mrtvački kovčeg crnogorskog Ustava i demokratije“, rekao je Knežević.

Podsjetio je da je na posljednjim izborima u Nikšiću, opozicija sa Pozitivnom mogla da formira vlast i smijeni DPS.

„Potom je stigla je ucjena Dritana Abazovića da Srbin ne može da bude gradonačelnik, da priznamo genocid u Srebrenici i da priznamo Kosovo. Šta se onda desilo? Rodio se Drago Đurović koji je simbol političke korupcije, i DPS je osvojila vlast. Tada su se rodile prve simpatije između Pozitivne i DPS-a“, kaže Knežević. 

Knežević kaže i da je premijer Milo Đukanović formiranjem vlade izbornog povjerenja od ostataka opozicije napravio političke zombije. On novu izvršnu vlast naziva „svadbom izbornog povjerenja“.

„Mladoženja je Pozitivna, anđibula je URA, vojvoda je SDP, a Demos stari svat. Hit svadbe je pjesma ‘U ovoj se vladi, veli, radi sve što Milo želi’“, rekao je Knežević.

„Vreća našla zakrpu“

Bivši Pozitivac, sada samostalni poslanik Mladen Bojanić kaže da je danas do koske ogoljen rad „ono malo Pozitivne što je ostalo“.

„Kažem ‘ono malo’ jer je ostalo deset do 15 odsto od onoga što je bilo 2012. godine. Teatar aprusrda u parlamentu je prešao u pravo lutkarsko pozirište gdje će lutke igrati kako gazda konce vuče. Maske su ostale za nama, njih nema i više se neće moći koristiti. Politička korupcija je dobila lice. Ovaj politički sistem je dotakao dno. Ne može gore od ovoga danas“, kaže on.

Dodaje da se Pozitivna raspala upravo zbog Pajovića.

„To je čovjek koji je poništio sva stranačka akta, udarao pečat na lažna saopštenja, slao zapisnike sa nikad održanih sjednica. Eto u koga se vi uzdate. Zamislite šta vas čeka u Supštini. Mada, znam ja zašto ste ga izabrali”, rekao je on.

Podsjetio je poslanike DPS-a koji će ga glasati da ih je Pajović optuživao da kradu dok im SDP drži vreću.

“Sada je vreća našla zakrpu”, rekao je Bojanić.

SNP: Pajović pokrenuo aferu “Snimak”, a sad prihvata da bude kandidat DPS-a 

Ni SNP neće glasati za Pajovića. Aleksandar Damjanović kaže da Đukanović sada samo ispunjava obećanje da će Pozitivna dobiti ono što joj pripada. 

“Ovdje se radi o kompenzaciji. Suštinski, ne dobijamo iskorak. Da je ovo bio prijedlog opozicije koja je 27. januara glasao protiv vlade, sa SNP-om bi se moglo pregovarati”, rekao je on.

“Mislim da nije dobro da se prihvati kandidatura onog koji je zaslužan za pokretanje afere ‘Snimak’, onaj koji je akta o aferi dao jednoj dnevnoj novini, a da sada taj kandidat prihvati da ga predlože oni koji su bili ključni beneficijari afere ‘Snimak’“, kazao je Damjanović i pozvao Pajovića da odustane od kandidature.

SDP: Pajović je stečajni upravnik Skupštine

Politička korupcija je ušla u završnu fazu kada je Pozitivna u januaru glasala za Đukanovića, kaže Džavid Šabović iz SDP-a.

„Tada je samodrzac vantjelesno zadovoljio Pajovića. Kad ne može Marović, dobar je i Pajović. Postavljaju ga za stečajnog upravnika Skupštine. Žao mi je Milutina Simovića, on ništa nije dobio. Bio je potpredsjednik Ranku, a sad Darku. Ja nijesam znao koliko je Ranko dobar dok nije došao Milutin. Prvog dana je zabranio poslanicima da postavljaju pitanja, a novinarima da rade“, rekao je Šabović.

Konatar: Sad zovemo Ranka, a kad dođe Pajović dozivaćemo i Simovića da nam se vrati

Liberali i GP URA neće glasati za Pajovića. Miloš Konatar iz GP URA podsjetio je na neke ranije Pajovićeve izjave. Između ostalog, Pajović je novinarima svojevremeno rekao da je jedini cilj Đukanovića samo vlast. 

„Pajović je u jednom intervjuu rekao da Đukanoviću neće biti teško da prve zamijeni drugima, druge trećima itd. Vidimo da je Darko Pajović postao zamjena SDP-a“, kazao je Konatar.

„Zapitao se i da li su mu građani dali glas da ide sa DPS-om. Rekao je ‘Ne! To su neprincipijelne koalicije. A, danas njihov glas ide DPS-u“, podsjetio je Konatar.

Kaže i da se danas u parlamentu doziva Krivokapić koji bi zamijenio Simovića na mjestu predsjednika parlamenta.

„A, ja vam kažem da ćemo svi dozivati Simovića kad budete vidjeli kako će Pajović da vodi sjednice i na šta će ovaj parlament da liči“, rekao je Konatar.

Jasavić uzvratila: Pozitivna Crna Gora nije licemjerna

Na niz optužbi odgovorila je Jasavić. Počela je od tvrdnje DF-a da stranka Pajovića nije dozvolila da Srbin bude na čelu Nikšića.

„Pozitivna nikad nije ucjenjivala niti branila da pripadnik bilo kojeg naroda bude predsjednik opštine“.

Jasavić je se osvrnula i na aferu „Snimak“.

„Darko Pajović nije uradio ono što bi neko drugi – otišao da napravi dil, već je javnost obavijestio o zloupotrebama 2012. godine. Nakon tih izbora formirana je koalicija koja je do sad trajala“, kaže ona.

Objasnila je i da je Pozitivna ponosna što je Pajović rekao da neće podržati anti NATO proteste. 

„Ponosni smo jer nećemo da radimo protiv sebe“, navela je Jasavić.

Dodaje i da je Pozitivna, uprkos raskolu, ostala cijela.

„Sve dok postoji jedan član, mi postojimo u cjelosti“, istakla je ona.

„Birači Pozitivne su birači koji su 2009. glasali DPS i koalicione partnere. Naši birači nijesu željeli da se država satre, već da se čuva, a vlast da se mijenja jer nije dobra“, smatra ona. 

Obratila se i bivšim stranačkim kolegama.

„Nije Pozitivna kriva što su neki niđe. To je njihov izbor ili nedostatak političke pameti i mudrosti. Ovdje nema riječi o kompenzaciji već o prepoznavanju nacionalnog interesa Crne Gore. To su euroatlanstke integracije i taj put dovešćemo do kraja“, poručila je Jasavić.

„Pozitivna nije licemjerna“, naglasila je ona.

„Nama ne treba koalicija ni sa DPS-om ni sa bilo kim drugim. Nama trebaju konstruktivne snage kojih ima dovoljno u Crnoj Gori“, kaže Jasavić.

Frontovci Pajoviću nude mjesto predsjednika vlade

Demokratski front opet poziva sve stranke iz opozicije da u parlamentu smijene vladu Mila Đukanovića. 

„Pajoviću, s Vama imamo većinu. Hajde! Daćemo Vam sve. Evo, budtite i predsjednik vlade! Ali, vi to ne smijete. Vi ste podobna NATO opozicija i vlast. Zbog toga ne smijete da uđete u vlast sa onima koji predstavljaju izbornu volju građana“, rekao je Knežević.

Popović: DPS i Pozitivna da potpišu sporazum

Andrija Popović iz LP predlaže da Pozitivna i DPS, prije glasanja o Pajoviću koje će biti tajno, potpišu koalicioni sporazum. 

„Tako ćemo saznati ko je većina, a ko manjima. Nema potrebe za političkom improvizacijom“, kaže Popović.

Demokrate: Korumpirani sada nagrađeni

Prvi put od glasanja o povjerenju vladi u januaru, u parlament su se vratili poslanici Demokrata, Neven Gošović i Velizar Kaluđerović. Demokrate podsjećaju da su izašli iz Skupštine zbog, kako kažu, političke korupcije kojoj su svjedočili tog dana.

„Nažalost, i ovo o čemu danas razgovaramo daje nam za pravo da se politička korupcija nastavlja kroz epilog, a to je nagrada za one koji su učinili političku korupciju“, kazao je Kaluđerović.

Ironija u Skupštini: “Predsjedniče, novinari su ušli, odmah ih izbacite!”

Zasijedanje Skupštine Crne Gore još jednom je počelo u znaku polemike o prisustvu medija u sali. Danas je, za razliku od jučerašnje sjednice, snimateljima i fotoreporterima dozvoljeno da uđu u salu da bi snimili atmosferu među poslanicima. To je bio povod da se oglasi poslanik Demokratskog fronta, Milan Knežević koji se poslužio ironijom na račun v.d. predsjednika parlamenta Milutina Simovića koji je juče medijima zabranio da odrade svoj posao.

“Predsjedniče, novinari su ušli! Može nešto strašno da se desi, odmah ih izbacite napolje! Ušli su, nikoga nijesu pitali. Jesmo li ugroženi, imamo li razloga da strahujemo? Bilo bi pogubno ako neko od novinara ubije nekog od poslanika”, šaljivo je konstatovao Knežević.

“Ne vidim razlog za paniku zbog suočavanja sa medijima. Inače, vidim nekakve crne tačke u medijima danas. I ja ih vidim među medijima”, uzvratio je Simović.

“Jedina tamna, ne tačka nego mrlja, bili ste upravo Vi koji ste izigravali tetka Kim Džong Una”, rekao je Knežević.

Simović je odgovorio da se ne bi iznenadio da ga sjutra dočeka nova primjedba DF-a.

“Npr. da nijeste najsrećniji sopstvenim likom u medijima. Vjerujte da ne mogu da utičem na to. Momčina bio, momčina ostao”, rekao je Simović.

Zatim se oglasio i potpredsjednik parlamenta iz DF-a, Branko Radulović koji je zažalio što Ranko Krivokapić više nije šef Skuopštine.

„Ranko, vrati se!“, povikao je Radulović.

Potom se oglasio i sam Krivokapić, prvi put poslije 13 godina, ne sa čela Skupštine već iz poslaničke klupe.

„To što ste juče zabranili medijima da uđu nije bio ni dogovor ni praksa. To je bilo ukidanje javnosti Skupštine. I kad radimo loše, ljudi to treba da vide“, rekao je Krivokapić.

Send this to a friend