Politika

Odnosi Crne Gore i Bugarske primjer državama regiona

Bilateralni odnosi Crne Gore i Bugarske važni su kao primjer svim ostalim državama koje su krenule na put ka Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je u razgovoru predsjednika dvije države, Filipa Vujanovića i Rumena Radeva.

Vujanović je danas u Rezidenciji na Cetinju je priredio svečani doček Radevu koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Vujanov je novinarima nakon sastanka kazao da je to bila prilika da se predsjedniku Bugarske zahvali na svestranoj i snažnoj pomoći Crnoj Gori da bude članica NATO-a.

“Takođe da iskažemo zadovoljstvo što će Bugarska, kao predsjedavajuća EU, u prvoj polovini naredne godine za jedan od svojih prioriteta imati proširenje Unije na Zapadni Balkan i dati šansu svim aspirantima da kroz svoja individualna dostignuća pojačaju tempo pristupanja EU“, rekao je Vujanović.

Na sastanku je, kako je naveo, konstatovani izvanredni i bliske odnosi dvije države u svim oblastima, i ocijenjeno da postoji širok prostor bolje saradnje u sferi ekonomije, prije svega u oblasti saobraćaja, energetike, turizma.

“Naš je zajednički interes da taj prostor što prije iskoristimo, posebno da poboljšamo saobraćajnu komunikaciju i da uspostavimo što je prije moguće saobraćajnu avio konekciju između dvije države“, kazao je Vujanović.

Radev je rekao da mu je čast i privilegija da bude na Cetinju gdje je, između ostalog, otvoreno jedno od prvih diplomatskih predstavništava Bugarske.

On je u ime bugarskog naroda čestitao Crnoj Gori predstojeći Dan državnosti, i poželio zdravlje, prosperitet i blagostanje cijelom crnogorskom narodu.

Radev je kazao da između Crne Gore i Bugarske postoje duboke istorijske i kulturne veze, i da je geografska bliskost pretpostavka za odlične ekonomske i svakojake bilateralne odnose.

“Da bismo taj potencijal iskoristili potrebna nam je mnogo bolja povezanost, saobraćajna, energetska i digitalna. Na taj način naši poslovni subjekti imali bi mnogo bolju priliku da ulažu u obje države, a to bi omogućilo i našim građanima da lakše putuju, posluju i da odmaraju“, naveo je Radev.

Prema njegovim riječima, evropska integracija Zapadnog Balkana neminovan je uslov za stabilnost, mir i bezbjednost u regionu.

“Zato će se, tokom našeg predsjedavanja, Bugarska zalagati za to da države koje zaista pokrivaju kriterijume za članstvo dobijaju individualnu ocjenu i zasluženu pohvalu. U tom kontekstu Crna Gora je najviše napredovala. Mi visoko ocjenjujemo vaše dosljedno zalaganje i vaše pozicije u pogledu članstva EU“, kazao je Radev.

On je podsjetio da je Bugarska prije 139 godina bila prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore, i da je bila među državama koja je aktivno podržavala njeno članstvo u NATO.

“Mi smo i dalje spremni da dajemo takvu podršku i pomoć recimo na području obuke vaših oružanih snaga ili vaših vojnih kadrova. Svakako tu je naš predlog da pružamo Crnoj Gori i našu ekspertsku pomoć na putu ka EU i u pregovaračkom procesu“, poručio je Radev.

Govoreći o izazovima sa kojima je suočen region, on je ocijenio da bilateralni odnosi između Bugarske i Crne Gore daleko nadmašuju taj okvir.

“Ti bilateralni odnosi važni su kao primjer svim ostalim državama koji su krenuli na put ka EU“, kazao je Radev.

Send this to a friend