Politika

Ovo je novi načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

Savjet za odbranu i bezbjednost danas je postavio general-potpukovnika Ljubišu Jokića na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

General Jokić nije prvi put na mjestu načelnika Generalštaba jer je  od septembra 2005. do juna 2006. godine tu dužnost obavljao u Vojsci Srbije i Crne Gore.

U aprilu 2003. godine imenovan je na dužnost šefa Kabineta Vrhovnog savjeta odbrane Srbije i Crne Gore, a ujedno i Sekretar Savjeta. Nakon toga, obavljao je dužnost pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore, a od septembra 2005. do juna 2006. godine dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore“, navodi se u biografiji Jokića koju je dostavilo Ministarstvo odbrane.

General-potpukovnik Ljubiša Jokić rođen je 1958. godine u Plavu.

Nakon Vazduhoplovne gimnazije, završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju, smjer pilot aviona (1981), General-štabnu akademiju (1994) i Školu nacionalne odbrane (1999).

Obavljao je dužnost nastavnika letjenja, komandanta Avijacijske eskadrile, načelnika organa za operativne poslove u Avijacijskoj brigadi, načelnika Terminalne kontrole letjenja na aerodromu Podgorica, komandanta Vazduhoplovne brigade i komandanta Vazduhoplovne baze u Podgorici“, stoji u njegovoj biografiji.

U julu  2007. godine imenovan je za prvog vojnog predstavika Crne Gore u NATO i predstavnika u Vojnom komitetu EU u Briselu.

Od marta 2012. godine obavljao je dužnost vojnog predstavnika Crne Gore pri Misiji Crne Gore u OEBS-u, ujedno izaslanika odbrane za Austriju, Češku i Slovačku.

Od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost Savjetnika ministra odbrane Crne Gore za vojna pitanja.

Za načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore imenovan je 13. januara 2017. godine.

Nosilac je Zlatnog letačkog znaka i zvanja Instruktor letjenja. Tri puta je odlikovan za rezultate postignute u službi, a dva puta je vanredno unaprijeđen. Govori engleski i ruski jezik.

 

 

Send this to a friend