Politika

Potpisan Memorandum, korak više za Crnu Goru u ISA 2 programu

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel potpisale su danas u Briselu Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Crne Gore o učešću Crne Gore u ISA² programu.

Pribilović je istakla da u Crnoj Gori postoji opravdana potreba učešća u ISA² programu, jer dostupnost prekograničnih usluga i dalje predstavlja prepreku za razvoj elektronske uprave.

“Ovo je i korak više u pripremi javne administracije u dijelu ICT-a, posebno u dijelu interoperabilnosti i interkonektivnosti informacionih sistema crnogorske administracije i korišćenje postojećih rješenja ISA², kao i planiranje budućih aktivnosti u okviru programa“, dodala je ona.

Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružila EU ISA² programu za bolje digitalne javne usluge i prekograničnu interoperabilnost.

Evropska komisija je u junu 2014. godine usvojila predlog novog programa za podršku interoperabilnim rješenjima za javne administracije, privredu i građane EU – ISA².

Interoperabilnost, elektronska uprava i otvoreni podaci predstavljaju osnove za dalju modernizaciju javne uprave i povećanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga.

Pri tome, najveću važnost dobijaju prekogranične elektronske javne usluge, koje se između ostalog, tiču usluga unutrašnjeg tržišta, životne sredine, unutrašnjih poslova, carine i poreza, zdravstva, elektronskog identiteta i javnih nabavki.

Send this to a friend