Politika

Prijava protiv 11 odbornika DPS-a zbog sukoba interesa

Jovanović

Funkcioner Demokratskog fronta i Demokratske narodne partije Crne Gore, Nikola Jovanović podnio je prijavu protiv 11 odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada, koji, kako kaže, pored te javne funkcije, vrše dodatnu javnu funkciju, što je nespojivo shodno Zakonu o sprečavanju korupcije.

Zbog toga, ocjenjuje Jovanović, oni treba da podnesu ostavke ili na funkcije odbornika ili na druge koje obavljaju.

„Nema nikakve sumnje da se ovdje radi o uspostavljanoj praksi da funkcioneri DPS-a akumuliraju javne funkcije i da im kršenje u tom dijelu zakona uopšte ne predstavlja problem,  s obzirom da Agencija sve to toleriše. Uprkos osnovnoj ulozi da utvrđuje postojanje sukoba interesa i da preduzima mjere za njegovo sprečavanje, Agencija očigledno zatvara oči pred flagrantnim kršenjem zakona kada se radi o funkcionerima DPS-a“, kaže Jovanović.

On podsjeća da je članom 3 ZOSK propisano da je „javni funkcioner lice koje je izabrano u organu lokalne samouprave, odnosno da se shodno toj odredbi lice koje je izabrano za  odbornika, smatra javnim funkcionerom“. Nadalje, u članu 12 istog zakona decidno je navedeno da „javni funkcioner, odnosno odbornik u ovom sučaju, ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica“.

Prema njegovim saznanjima veliki broj odbornika DPS-a u Podgorici, pored odborničke funkcije vrši i druge funkcije u lokalnoj i državnoj administraciji ili u preduzećima koje je osnovala opština ili država.

„Zbog ovog faktičkog stanja, mora se konstatovati da  svih 11 odbornika DPS-a krši zakon, a da Agencija za sprečavanje korupcije sve to toleriše, odnosno očigledno da pojedinci koji se nalaze na rukovodećim položajima u Agenciji imaju interes da ovo protivzakonito ponašanje  ne sankcionišu. U suprotnom, oni  bi iskoristili svoje zakonske mehanizme i nadležnost i pokrenuli postupke utvrđivanja sukoba interesa“, kaže on.

Shodno Zakonu, dodaje on, kada javni funkcioner u toku vršenja neke javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost koja je nespojiva, dužan je da u roku od 30 dana podnese ostavku na jednu od funkcija.

„Procedura nalaže da Agencija mora da postupi po ovom zahtjevu i da u roku od 15 dana traži pisano izjašnjenje javnih funkcionera na navode zahtjeva, nakon čega se postupak dalje vodi preko lica koje ovlasti direktor Agencije, Sreten Radonjić, tako da se on ovoga puta neće moći sakriti iza odluka službenika Agencije kako je to bio običaj do sada, već će biti direktno uključen i odgovoran za čitav proces“, ističe on.

Jovanović dodaje da sumnja da će biti opstrukcije u ovom procesu.

„Zakonom nije predviđen rok do kad se čitav postupak mora završiti, ali ih unaprijed upozoravam da ZOSK predviđa da se na postupak utvrđivanja povrede odredaba zakona primjenju odredbe upravnog postupka, i da nemaju nikakav materijani ni procesni alibi da ne postupe po ovom zahtjevu i to u hitnom roku“, poručuje Jovanović.

Funkcioner DF- a i DNP- a ističe da je pokrenuo ovaj postupak kako bi se prekinula praksa nepostupanja Agencije te da se primora da krene u proceduru utvrđivanja sukoba interesa.

„Nakon podnošenja ovog zahtjva Agencija će morati da reaguje ukoliko neko u njoj ne želi da neobavljanjem svoje službene dužnosti i dalje pokriva ove nezakonitosti. Upozoravam ih, da bi u tom slučaju, rukovodioci i službenici u Agenciji ušli u svjesnu zloupotrenu službenog položaja, što nedvosmisleno predstavlja osnov za pokretanja određenih postupaka i protiv njih“, kaže Jovanović.

 

 

Send this to a friend