Politika PENDAROVSKI ZABRINUT

Put ka EU spor i neizvjestan

Evropa da bude odlučnija po pitanju Zapadnog Balkana

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski Evropa mora da bude odlučnija po pitanju integracije država Zapadnog Balkana u evropsku porodicu, poručio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski. Oekuje da njegova država počne pregovore sa EU u oktobru. Navodi da su uradili sve što je od njih traženo i da je sada na potezu Unija.

Sjeverne Makedonije je, kako kaže njen predsjednik, sto procentno saglasna sa Crnom Gorom kada je riječ o viziji regiona, posebno u dijelu evropske i evroatlantske budućnosti.

Iako je evropska perspektiva jedina alternativa, održiva i produktivna za cijeli region, predsjednika Sjeverne Makedonije brine što ona u posljednje vrijeme biva zamagljena, a put ka evropskoj porodici spor i neizvjestan.

“Ja se nadam da će to ići brže. Koja je to poruka za nas koji još nijesmo počeli sa pregovaranjem. Ako vi pregovarate sedam godina i još nema svjetla na kraju tunela, šta da ja kažem mojim građanima u Sjevernoj Makedoniji koliko će ovo trajati 15 – 20 godina”, navodi Pendarovski.

Iako se očekivalo da Sjevernog Makedonija i Albanija otvore pregovore sa EU prošlog mjeseca na sastanku čelnika u Luksemburgum odluka je odgođena, zbog, kako se moglo čuti podijeljenosti u Uniji oko tog pitanja.

“Sve što su tražili od nas sve smo ispunili, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala”, poručio je Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije kaže da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom sa Crnom Gorom.

Mnogo im znači i pomoć koju naša država, sada kao punopravna članica NATO-a nesebično daje Sjevernoj Makedoniji, koja će postati 30 članica Alijanse najvjerovatnije već početkom iduće godine.

Send this to a friend