Politika

Region na iskušenju, otvorena pitanja rješavati dijalogom

Aleksandar Popov

Očigledno je da su na putu ka Evropskoj uniji najviše odmakle Crna Gora i Srbija, ali region je na velikom iskušenju, jer je EU previše okupirana sama sobom, ocijenio je za Dnevne novine kopredsjednik regionalne Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov.

Govoreći o evropskoj perspektivi zemalja regiona, nakon održanih izbora za Evropski parlament, Popov objašnjava da je namjera EU ranije bila da do 2025. godine Srbija i Crna Gora postanu punopravne članice, ali da su se stvari u međuvremenu zakomplikovale na dva plana.

“Jedan plan je Evropska unija. Migrantska kriza je pokrenula lavinu i ogolila neke stvari. Došlo je do toga da, kada neke zemlje postanu članice EU, uvedu autoritarne režime, koje plivaju na populizmu, a često i na nacionalizmu. Primjer je Višegradska grupa”, kaže Popov.

Prema njegovim riječima, zbog toga je došlo do situacije da je na inicijativu uticajnih zemalja članica EU, preovladalo mišljenje da bi unutar EU trebalo izvršiti reformu i vidjeti šta sa njom dalje.

“To će se desiti poslije konstutisanja EU institucija, odnosno nakon izbora koji su nedavno održani. Najvjerovatnije je da će preovladati struja koja je protiv proširenja, dok se sama EU ne konsoliduje. Poseban slučaj je Sjeverna Makedonija koja je svojim ponašanjem dala primjer, kako se jedan zamrznuti konflikt može riješiti. Sjeverna Makedonija sa pravom očekuje da stupi na novi nivo pregovora sa EU, što je sada postalo veoma upitno. Kada zemlje koje su u “čekaonici” vide da je ta perspektiva na dugom štapu, a inače nisu pretjerano naklonjene demokratskim reformama, onda bi na primjer Srbija, koja je bliska sa Rusijom, mogla da kaže “mi imamo alternativu”, ističe Popov.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko država ima urušene demokratske odnose u zemlji, onda se takva situacija često pokušava “zabašuriti” time što se vrućom retorikom sa susjedima skreće pažnja sa domaćih problema.

“Region je na velikom iskušenju. EU želi da vještački drži nadu da će, da se ne bi desio loš scenario, zemlje postati članice u neko dogledno vrijeme. Ipak, po mom mišljenju, 2025. godina je sjutra. Mislim da to više nije realno”, naglašava Popov.

Kaže da je EU previše okupirana sama sobom, te da se regionom bavi kada počnemo da pravimo velike probleme. Dijalog Srbije i Kosova Popov karakteriše kao “zamrznuti konflikt, koji treba da se odmrzne”.

“Čini mi se da Tramp, kao i svi predsjednici prije njega, imaju želju da ostanu zapisani u istoriji ili po nekom ratu ili po mirovnom sporazumu. Pitanje je da li SAD ima neki prećutni dogovor sa Rusijom o ovom pitanju. Oni znaju da dogovora neće biti ukoliko ne ponude neko rješenje. Na jednoj strani, Aleksandar Vučić bi morao imati alibi prema svojoj javnosti,
a Hašim Tači prema svojoj”, ocjenjuje Popov.

Send this to a friend