Politika

Saradnjom do bržeg napredovanja CG prema članstvu u EU

Pejović i Đakomeli

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović imao je odvojene sastanke s potpredsjednikom Vlade Makedonije Arbrom Ademijem, direktorom Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edinom Dilberovićem i specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova Italije za samit Berlinskog procesa Mikeleom Đakomelijem.

Sastanci su bili prilika za razmjenu mišljenja o dosadašnjim rezultatima, i posebno predstojećim obavezama i izazovima iz procesa pristupanja EU.

Sagovornici ministra Pejovića su čestitali Crnoj Gori na dobrim rezultatima u procesu pristupanja i istakli potrebu za intenziviranjem saradnje, kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti i prenošenje crnogorskog iskustva u sprovođenju reformi.

Pejović je prenio spremnost crnogorskih institucija i pregovaračke strukture da dosadašnje iskustvo iz pregovora podijele s  kolegama iz regiona doprinoseći na taj način kvalitetnijem sprovođenju evropskih obaveza i bržem napredovanju prema članstvu.

Pejović i Ademi

Na sastanku s potpredsjednikom Vlade Makedonije Arbrom Ademijem je bilo riječi o tekućim i planiranim aktivnostima koje dvije države sprovode u procesu evropske integracije, političkoj i ekonomskoj situaciji u regionu, izazovima s kojima se suočava EU, te naporima usmjerenim na dalje napredovanje država Zapadnog Balkana prema članstvu u EU.

Tokom razgovora s direktorom Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edinom Dilberovićem razgovarano je o unapređenju saradnje dvije države na polju evropske integracije kroz skoro potpisivanje Sporazuma o saradnji i dalje intenziviranje kontakata, te prenos crnogorskog znanja i iskustva iz procesa evropske integracije.

Pejović i Dilberović

U razgovoru sa specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova Italije za samit Berlinskog procesa Mikeleom Đakomelijem razmijenjena su mišljenja o prioritetima predstojećeg samita  EU – Zapadni Balkan koji će se održati pod predsjedavanjem Italije.

Ministar je informisao sagovornika o statusu sprovođenje infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, realizaciji mekih mjera u cilju olakšavanja trgovine i transporta, te aktivnostima na uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu (RYCO).

Zajednički je ocijenjen značaj Berlinskog procesa za sprovođenje sveobuhvatnih reformi i napredovanje država Zapadnog Balkana prema članstvu u EU.

Send this to a friend