Politika

SNP se oštro protivi vojnoj vježbi na Sinjajevini

Socijalistička narodna partija Crne Gore oštro se protivi vježbi gađanja minobacačima na planini Sinjajevini, koje je najavilo Minastarstvo odbrane u tehničkom mandatu.

Takođe, kako dodaju, protestuju protiv zastrašivanja stočara koje ovih dana sprovode pripadnici Vojske u cilju da ih udalje sa planine.

“Ovakvu namjeru smatramo više nego problematičnom jer je Sinjajevina poznata kao najveći pašnjak na Balkanu, odnosno planina čiji se visoki snjegovi otapaju i hrane Taru, Moraču i druge rijeke i predstavljaju izvor zdrave i pitke vode. Pretvoriti najljepši dio Sinjajevine u vojni poligon može učiniti samo neko ko nema nikakvog znanja, niti osjećaja za nevjerovatnu prirodu, ali i korist koju imamo od ovog područja. Situaciju dodatno komplikuje i to što na mjestu gdje je planirano održavanje vojne vježbe postoji neistraženi areheološki lokalitet”, navode iz SNP-a.

SNP CG je mišljenja da se Sinjajevina mora sačuvati zarad dobra mladih stočara i mladih bračnih parova koji ovdje planiraju da grade svoj život i da se izdžavaju poštenim radom od stočarstva, kao i za izvoz hrane, koja će biti prepoznata po kvalitetu svuda u svijetu.

“Samo očuvanjem našeg izvanrednog prirodnog bogatstva, što Sinjajevina svakako jeste, pokazaćemo da se zaista zalažemo za izgradnju Crne Gore kao ekološke države i da stremimo istinskom ispunjavanju svih kriterijuma iz poglavlja 27 koje se odnosi na životnu sredinu”, poručili su iz ove partije.

Send this to a friend