Politika

Softver BULCOD u potpunosti zadovoljava NATO standarde

Softver BULCOD zadovoljava u potpunosti NATO standarde koji definišu kodifikacioni sistem Alijanse, potvrđeno je na sastanku u bugarskom Borovecu, na kojem su učestovali i pripadnici Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet Ministarstva odbrane.

Na sastanku, kojem su, osim naših predstavnika, prisustvovali predstavnici nacionalnih kodifikacionih biroa Bugarske, Srbije, Makedonije, Ukrajine i softverske kompanije Technologica iz Sofije, analizirana su i razmijenjena iskustva u oblasti korišćenja softvera BULCOD.

Takođe, tokom sastanka su planirane akcije za nove zadatke koji su postavljeni od strane NATO Komiteta AC 135 za kodifikaciju.

Konstatovano je da je učinjen značajan napredak uspješnim polaganjem testa usaglašenosti Crne Gore, kao nove NATO članice.

Velika pažnja je posvećena diskusiji o predstojećim obavezama koje proizilaze iz projekta transformacije tzv. NADEX sistema komunikacije u XML sistem.

To je, nakon pola vijeka postojanja NATO kodifikacionog sistema, najveći kvalitativni skok koji obavezuje sve članice da budu pripremljene do januara 2022. godine.

Napravljeni su dogovori za ekspertsku pomoć Nacionalnom kodifikacionom birou Republike Makedonije u vremenu koje ih očekuje u procesu prijema u punopravno članstvo u NATO savez.

 

 

Send this to a friend