Politika

U ponoć počinje izborna tišina

Agencija za elektronske medije (AEM) podsjeća sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom izborne kampanje za izbore za odbornike u Skupštini opštine Herceg Novi, koji će biti održani 09. maja 2021. godine. U skladu sa Pravilnikom, izborna tišina započinje 24 sata prije dana održavanja izbora i traje do zatvaranja biračkih mjesta, saopšteno je iz AEM.

Prema njihovim riječima, kako su izbori za odbornike u u Skupštini opštine Herceg Novi, zakazani za 14.03.2021.g., to predizborna tišina počinje u petak 07.05.2021.g. u ponoć.

“U periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje: medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista; političkog oglašavanja; objavljivanja procjena rezultata glasanja; slogana ili simbola kandidata; rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora”, navode iz AEM.

Kako dodaju, potrebno je da mediji posebno obrate pažnju na reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima su gostovali nosioci i/ili predstavnici izbornih lista kao i drugi subjekti uključeni u proces izborne kampanje.

” Na reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima;  korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama. Nerijetko se prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja političkih subjekata, koriste se grafike koje sadrže logo, simbol, poruku ili slogan političkog subjekta”, piše u saopštenju Agencije za elektronske medije.

Takođe, kako kažu, mediji moraju obratiti pažnju na saopštenja i konferencije za štampu političkih subjekata.

“Prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu političkih subjekata koje se održajavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju političkog subjekta. Ovo se odnosi kako na verbalnu promociju, tako i emitovanje logoa, simbola ili slogana koji su dio scenografije prostora u kojima konferencije za štampu održavaju”, zaključuju iz AEM.

Send this to a friend