Politika

Uključiti građane u proces evropske integracije

Kvalitetno i sveobuhvatno informisanje o procesu evropske integracije neophodno je za razumijevanje, aktivno učešće građana i njihovu podršku članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na sastanku predstavnika crnogorskog Ministarstva evropskih poslova (MEP) i Ministarstva za evropske integracije Kosova.

Kako je saopšteno iz MEP-a, šef Službe za komunikacije i informisanje u Ministarstvu za evropske integracije Kosova, Flamur Salihu, boravi u posjeti Crnoj Gori u cilju razmjene iskustva u vezi sa sprovođenjem Strategije informisanja.

Generalna direktorica za informisanje i IT podršku u MEP-u, Nada Vojvodić, predstavila je sprovođenje Strategije informisanja istakavši da se posebna vrijednost tog dokumenta ogleda u zajedničkom planiranju, organizaciji i radu svih resora u Vladi, skupštinskog Odbora za evropske integracije, Zajednice opština Crne Gore i nevladinih organizacija.

“Postignuća ostvarena tokom tri godine njenog sprovođenje rezultat su zajedničkog rada i sinergije na polju komunikacije“, kazala je Vojvodić.

Ona je predstavila aktivnosti koje su realizovane tokom protekle tri godine, kao i tekuće i planirane za 2017, i ukazala da je njihov cilj da stalno unaprjeđuju informisanje i razumijevanje građana o EU, kroz blagovremene, tačne i pristupačne informacije o procesu pristupanja, da stimulišu javne debate o svim pitanjima u vezi sa procesom i osiguraju aktivno učešće i podršku građana za pristupanje Uniji.

Salihu je, kako se navodi u saopštenju, predstavio aktivnosti Ministarstva za evropske integracije Kosova na izradi Komunikacione strategije za informisanje građana o pristupanju EU, istakavši da je to Ministarstvo uključilo nevladine organizacije i medije u izradu tog strategijskog dokumenta, prepoznajući značaj njihovog aktivnog učešća u procesu evropske integracije.

“Istakao je značaj redovne, dvosmjerne komunikacije s građanima i onima koji imaju direktne koristi od procesa evropske integracije, posebno u pogledu donošenja odluka koje odražavaju interese i potrebe građana“, kaže se u saopštenju.

Salihu je ukazao na značaj korišćenja društvenih mreža istakavši da su rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazali da više od 90 odsto građana Kosova koristi internet, i da je to način na koji najradije primaju informacije.

“Veoma je važno ne samo da prenesemo informaciju, nego da je, istovremeno, ona dostupna svima“, poručio je Salihu.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i iskustvo u sprovođenju aktivnosti i projekata usmjerenih na informisanje i promociju EU i njenih vrijednosti i razmotrili mogućnosti za saradnju na tom polju.

Send this to a friend