Politika

Vujović: Poziv SDP za dijalog dobio evropsku potvrdu

Poziv SDP-a predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću za pokretanje hitnog parlamentarnog dijaloga vlasti i opozicije o postizanju dogovora, vezano za imenovanja u pravosuđu, dobio je punu potvrdu u istovjetnom stavu u predlogu Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, kazao je Ivan Vujović, Generalni sekretar SDP-a.

“Naime, u predlogu ovog dokumenta kojim se definiše evropska politika prema našoj državi „ponavlja se neophodnost uspostavljanja međupartijskog dijaloga za postizanje kvalifikovane većine za postavljenja u sudstvu i tužilaštvu“. Ovim preciznim stavom naših EU partnera definiše se mapa puta za izlaz iz političko-parlamentarne krize i institucionalne blokade zbog koje, između ostalog, i stagniramo na putu ka EU”, navodi Vujović.

Novoj vlasti bi, ističe on, nakon niza faulova prema evropskim i ustavnim obavezama, valjda konačno trebalo da bude jasno da nema mjesta nikakvim eksperimentima i improvizacijama ukoliko žele da budu tretirani kao međunarodno elementarno ozbiljan partner.

“Valjda im je jasno da ne mogu prevariti EU, odnosno da se jasna pravila igre moraju poštovati. A evropsko i demokratsko pravilo broj jedan je dijalog i kompromis, a ne unilateralno i netransparentno postupanje kao što je bio slučaj kod namjere brzinskog usvajanja tužilačkih zakona”, kazao je Vujović.

Zato, SDP poziva još jednom parlamentarnu većinu da se okrene dijalogu, da prestane da se ponaša identično kao prethodna DPS vlast.

“Jer tako gubimo dragocjeno vrijeme, ne rješavamo probleme i samo produbljujemo političku krizu. SDP će, imajući u vidu jasan evropski stav, narednih dana i zvanično obavijestiti EU predstavnike u Crnoj Gori o svojoj inicijativi upućenoj vlastima o hitnom parlamentarnom dijalogu na temu pravosuđa i ostalih pitanja, za koja je potrebno obezbijediti kvalifikovanu većinu u Skupštini”, kazao je Ivan Vujović.

Send this to a friend