Politika

Završeno predsjedavanje Slovenije Evropskom unijom

Foto: EU Info centar

Crnogorska panevropska unija u saradnji sa Ambasadom Slovenije u Crnoj Gori, u prostorijama EU Info Centra, organizovala je novu debatu u okviru serije tradicionalnih druženja sa evropskim ambasadorima. Ovoga puta, gost je bio slovenački ambasador Gregor Presker, koji je izlagao na temu završetka predsjedavanja Slovenije Savjetom Evropske unije, saopšteno je iz EU Info centra.

Moto slovenačkog predsjedavanja sadržan je u poruci „Zajedno. Otporna. Evropa“, i u fokusu je imao pospandemijski oporavak, što nije bio ni malo jednostavan zadatak u ukupnim geopolitičkim i ekonomskim okolnostima. Evropa se bavila oporavkom svojih ekonomija, ali i vladavinom prava u nekim zemljama, pretvaranjem zdravstvene krize u novi izazov – borbu za zelenu i digitalnu Uniju, stavljanje otpornosti EU u širu perspektivu, kao i upravljanjem evropskim dijalogom o budućnosti Unije, u kojoj učestvuju i zemlje naše regije.

“Slovenija je zadovoljna ostvarenim rezultatima predsjedavanja Savjetom EU u ovom periodu, te da je poseban prioritet za Sloveniju bilo i pitanje politike proširenja i Zapadni Balkan”, naveo je Presker.

On je podsjetio da su poruke sa samita EU-Zapadni Balkan održanog početkom oktobra u Sloveniji bile su jasne – vrata EU su otvorena, Unija podržava proces i kroz investicioni plan i zelenu agendu za region, a najkraći put vodi kroz jačanje vladavine prava i ekonomske integracije.

“Završetak Predsjedavanja za zemlje regije simbolično je predstavljen usvajanjem zaključaka Savjeta za opšte poslove o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja prije dva dana u Briselu, na čijim su se marginama održale i medjuvladine konferencije sa Crnom Gorom i sa Srbijom”, dodaje se u saopštenju.

Bila je to druga tzv. politička međuvladina konferencija Crne Gore ove godine, održana na principima nove metodologije, uz očekivanja da će se privremena poglavlja vladavine prava dostići dodatnim naporima Crne Gore u 2022. godini.

“Fasilitatorka skupa bila je predsjednica Crnogorske panevropske unije, Gordana Đurović, a u debati su učešća uzeli studenti, Mladi CPEU, partneri, kao i predstavnici više ambasada evropskih zemalja. Slovenija 1. januara 2022. predaje predsedavanje Savetom Evropske unije Francuskoj”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend