Fudbal

Grci traže izručenje hrvatskih navijača

Grčke vlasti zahtevaju od hrvatskih vlasti da im izruči desetoricu navijača Dinama koji su učestvovali u neredima u Atini kada je umsrćen navijač AEk-a, prenosi B92.

Preminuli, 29-godišnji Mihalis Kacuris, stradao je pošto ga je u haosu i dalje nepoznata osoba ubola nožem.

Hrvatski mediji su saznali da Grci traže još desetoricu hrvatskih navijača čiji je ulazak u Grčku registrovan u danima pred sukob sa pristalicama AEK-a.

“Uhapsite i izručite nam ove Bed Blu Bojse”, piše između ostalog u dopisu grčke policije u kojem su navedena i imena destorice navijača koji su, očito, uspjeli da izmaknu potjeri i da izađu iz zemlje.

Hrvatski meiji prenose da je ovaj dopis stigao na adresu hrvatskog pravosuđa ali da nije jasno, kako navode dalje, za šta se tačno pomenuta grupa navijača tereti.

“Kako smo nezvanično saznali, radi se o navijačima koji su bili registrovani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP prije nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju. Kako su rekonstruisale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku. Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neki istaknuti vođe “Bad Blue Boysa”, za koje se spekulisalo da su takođe učestvovali u neredima ili imali značajnu ulogu u tučni i incidentima koji su završili smrtonosnim povredama Mihalisa Kacurisa”.

Hrvatska policija već se ranije oglasila sa ciljem rasvjetljavanja svega što se događalo uoči utakmice u Atini, nakon koje je uhapšeno više od stotinu navijača Dinama koji su u istražnom zatvoru više od mjesec dana, te sarađuje sa grčkom policijom. I Ministarstvo pravosuđa saopštilo je kako je već nakon saznanja o hapšenju na zahtjeve advokata uhapšenih navijača dostavljalo podatke ko od njih ima ili nema kaznene i prekršajne evidencije za potrebe postupka u Grčkoj.

Pravni stručnjaci upućeni u problematiku postupanja po Evropskom nalogu za hapšenje rekli su medijima da Hrvatska ima relativno mali manevarski prostor da ne postupi po zahtjevu grčkih vlasti i ne preda im navijače ako se traži da se postupak vodi u Grčkoj.

Inače, “Bad Blue Boysi” su u međuvremenu pokrenuli prikupljanje novčane pomoći za odbranu uhapšenih navijača i dosad su prikupili oko 180.000 eura, od čega je oko 100.000 eura već prebačeno u Grčku.

Dio novca dobili su advokati koji brane uhapšene navijače, a dio je poslat pritvorenima za lične potrebe.

Send this to a friend