Fudbal riječ kapitena budućnosti

Ovo su najljepši trenuci moje karijere

foto: fk-buducnost.me

Strast koju on nosi kada se grb Budućnosti nađe na njegovom srcu, morali bi da imaju svi dječaci od prvog trenutka kada navuku plavobijeli dres. Često je možda i previše emotivan, pa i nervoza zna da učini svoje, ali to je donekle očekivano od nekoga ko nije samo kapiten kluba iz svog grada, već i njegov navijač.

Petar Grbić je prije nekoliko godina rekao da se nije vratio u Budućnost da završi karijeru, već da sa našim najvećim klubom napravi velike rezultate. Ti rezultati su počeli da stižu i to kroz dominaciju, a “broj 18” crnogorskog šampiona da kao kapiten podiže pehare nešto što je sanjao kao dječak.

“Možda se često ponavljam, ali stvarno mi se mnogo lijepih stvari trenutno dešava u takozvanim poznim igračkim godinama, iako da budem precizan još ne razmišljam o kraju karijere”, počeo je razgovor za Dnevne novine Grbič, samo nekoliko dana nakon što je sa saigraćima i zvanično odbranio titulu.

Igrao je Grbić od Crne Gore i Srbije, preko Grčke i Turske, do Izraela, osvajao titule sa Mogrenom i Partizanom, ali…

“Neke stvari koje je možda trebalo da proživim sa 18 ili 19 godina, preživljavam sad. Uživam u svakom trenutku provedenom u klubu, gradu… Stvarno, ovo su možda i najljepši trenuci moje karijere”, podvukao je Grbič.

Kad cijeli klub diše kao jedan

A koliko je Budućnosttrenutno iznad ostalih u Crnoj Gori, najbolje oslikavaju bodovi “plavi” trenutno, na sedam kola prije kraja, imaju čak 26 bodova više od drugoplasiranih Sutjeske i Dećića. Ono što pravi razliku između Budućnosti i ostatka Telekom 1. CFL bilo bi?

“Iskreno, sva ta atmosfera u klubu, a kada to kažem mislim na sve nivoe kluba počev od Uprave, preko omladinske škole do prvog tima, igrača, svlačionice…” jasan je Grbić. “Svi smo se skupili i svi dišemo kao jedan. Naravno, tu je i kvalitet igrača, stručnog štaba, ali ponavljam posebno ta atmosfera u svim strukturama kluba.”

A na super atmosferu posebno utiču oni iskusniji na terenu prijateljstvo Grbića, Draška Božovića, Miloša Dragojevića, Miloša Raičkovića i ostalih, veliki je plus Budućnosti.

“Mora da utiče. Vjerujte kod svakog igrača koji je došao, prvo su se, uz igračke, gledali i ljudski kvaliteti. Svi momci koji su tu pronašli su svoju ulogu, pa i oni koji možda nisu u prvom planu svojim zalaganjem i radom na treninzima takođe doprinose vrhunskoj atmosferi. Naravno, mi stariji se trudimo da se ta atmosfera održava i to nam ide u dobro. Uostalom, razlika u bodovima i dvije vezane titule potvrđuju sve to”, objasnio je kapiten Budućnosti.

Biće prilike i da pred navijačima slavimo i podignem pehar

San da kao kapiten Budućnosti podigne pehar Petar Grbić je ostvario, međutim bar još određeno vrijeme ostaće praznina što to nije uradio pred navijačima.

“Preteško nam je zbog toga. Ali kada je cijeli svijet u problemu zbog ovog virusa, onda smo i mi svjesni da navijača trenutno nema na tribinama kako ne bi sve, ne daj bože, imalo i neke teže posljedice, realan je Grbić.

Kapiten, ipak, vjeruje da će u budućnosti biti novih prilika.

“Ponavljam, teško je svima nama i redovno pričamo o tome kako bi svi ovi uspjesi izgledali da su navijači sa nama. Neće taj trenutak kada podignemo pehar imati potpuni užitak, ali moramo da se strpimo još malo, pa će biti prilike da slavimo i sa našim navijačima”, istakao je Grbić.

Šta odvaja Budućnost od ostalih timova?

“Sva ta atmosfera u klubu, a kada to kažem mislim na sve nivoe kluba počev od Uprave, preko omladinske škole do prvog tima, igrača, svlačionice… Svi smo se skupili i svi dišemo kao jedan”.

Budućnost ima budućnost

A pored iskusnijih, veliki doprinos osvajanju titule dali su i “neki novi klinci” Budućnosti Bogdan Milić, Aleksa Ćetković, Viktor Đukanović, Lazar Mijović, Marko Mrvaljević, Andrija Ražnatović…

“Moramo da budemo baš zadovoljni sa njima, a sad kada je titula obezbijeđena u narednim utakmicama će dobijati sve više šansi mislim da su oni budućnost Budućnosti i crnogorskog fudbala i mislim da će naš klub u narednom periodu da se okrene igračima iz naše škole” nema dilemu Grbić, inače i direktor omladinske škole u klubu. “Neki su se već dokazali, a neki će to tek da učine. U svakom slučaju, smatram da Budućnostima budućnost.”

Dupla kruna i Evropa

Izlazak u Evropu čini se nikada ranije sa toliko entuzijazma nije iščekivan kao sada ipak, avanture u kvalifikacijama za Uefina takmičenja i dalje su u drugom planu. Trenutno je glavni cilj Kup Crne Gore, gdje će Grbić i društvo pokušati da ovu generaciju učine posebnom i tako što će biti prva koja je Budućnosti donijela duplu krunu.

“Da, trenutno drugi zacrtani cilj je Kup Crne Gore. Budućnost kao klub uvijek teži ka najvećem, tako da naravno razmišljamo i o Evropi. Prije svega, predsjednik i naš stručni štab razmišljaju o igračima koji bi nam bili od koristi za Evropu, a mi igrači smo fokusirani na Kup naš cilj je dupla kruna”, zaključio je Grbić.

Send this to a friend