Fudbal

Soko vreba bisere

Poslije 18 godina profesionalnog bavljenja fudbalom Vukašin Poleksić stavio je tačku na igračku karijeru. Proslavljeni čuvar mreže, čije bravurozne partije u dresu Sutjeske, te Lećea, Tatabanje, Debrecina, Pečuja i Bekeščabe se i danas pominju, sa 36 godina odlučio je da se povuče, ali će očekivano ostati u fudbalu.

Za razliku od mnogih kolega Nikšićanin nije odlučio da pređe odmah u trenere, već nakon stoje ostavio trag u fudbalu želi da napravi nešto za budućnost fudbala – otvorio je Školu za golmane “Soko”, koja zvanično sjutra počinje da radi.

“Iskren da budem, bilo je ponuda i poziva da se priključim nekim klubovima i da radim sa golmanima. Međutim, donio sam odluku da krenem samostalno i da se u početku posvetim radu sa djecom. Iz razgovora sa Dragojem Lekovićem, ali i dosta kolega iz crnogorskih klubova, shvatio sam da posebno u mlađim kategorijama imamo deficit kada su u pitanju golmani. Sve to navelo me da otvorim Školu za golmane”, ističe na početku razgovora za Arenu Vukašin Poleksić.

Iako Poleksić trenutno ne razmišlja o klupskom angažmanu, svakako da vjeruje da će kroz određeni period napredovati.

“Nadam se da ću uspješno prenositi svoje znanje i da ću jednog dana biti trener golmana u nekoj našoj reprezentativnoj selekciji. Ali, trenutno sam fokusiran na rad sa klincima”, dodao je Poleksić.

Sa 17 godina debitovao je za prvi tim Sutjeske, odmah pokazao nevjerovatan potencijal, a kada je prešao u Leće i počeo da “skida” zicere Del Pjeru, Trezegeu, Nedvedu, bilo je jasno da je Poleksić još jedan nevjerovan biser sa Bistrice. Međutim, kako je vrijeme odmicalo Crna Gora nije davala brojne golmanske talente. Pojavili su se Petković, Mijatović, Carević, Popović…

“Imamo dosta klinaca koji žele da budu golmani. Ali, koliko sam shvatio najveći problem jeste što veliki broj klubova nema trenere golmana, pa se dešava da su ti klinci prinuđeni da treniraju sami i onda vrlo brzo i odustaju. Crna Gora je uvijek imala talentovane golmane i nadam se da će Škola za golmane ‘Soko’ fabrikovati nove talente i da će iz nje izaći golmani, koji će za nekoliko godina biti u našim reprezentativnim selekcijama. To bi bila najveća nagrada za mene”, dodao je Poleksić.

Nekada čuvar mreže sada je na novom zadatku, a treninzi Škole za golmane “Soko” održavaće se u balonu FK Mladost Lješkopolje u Donjoj Gorici. Međutim, to bi trebalo da bude samo početak.

“Postoji interesovanje i iz Nikšića, kao i sa sjevera. Nadam se da ćemo krenuti iz Podgorice, a da će se škola proširiti, tako da ćemo imati i veći broj klinaca iz više gradova”, istakao je Poleksić, koji će u početku sam raditi sa polaznicima škole.

Send this to a friend