Košarka fiba liga šampiona

Bitno za samopouzdanje

Sve je valjalo u igri Mornara u pobjedi 106:99 nad VEF Rigom u FIBA Ligi šampiona u srijedu, osim vrlo loše četvrte četvrtine. Utisak je popravljen, a trijumf potvrđen u produžetku, treće slavlje zaredom u svim takmičenjima je ohrabrenje za Barane.

Uoči subotnjeg meča protiv Mega Bemaxa u ,,Topolici Mornar je, protiv letonskog prvaka, igrao očigledno čvršće sa prednošću u skoku 41-35. VEF Riga natjerana je na 16 izgubljenih lopti… Pulen sa 27, Bjelica sa 17, Nidam i Vranješ sa po 16 poena, preuzeli su odgovornost u borbi za drugi evropski trijumf sezone.

“Dobra stvar je to što smo nastavili sa serijom pobjeda. Iza nas je težak meč protiv šuterske ekipe, a vodili smo i igrali dobro tokom većeg dijela meča, cijele tri četvrtine. U posljednjoj smo protivniku dozvolili da pogodi mnogo otvorenih šuteva za tri poena, da pronađu realizaciju i iz kontri. Vratili su se, ali smo i u posljednjoj dionici imali šut za pobjedu, nažalost izgubili smo loptu. U produžetku smo ipak pokazali da smo bolji tim, da smo zaslužili više da slavimo”, rekao je reprezentativac Milko Bjelica.

Mornar ima skor 2-6, male šanse za osminu finala. Trener Mihailo Pavićević istakao je ipak da je pobjeda nad VEF-om važna za samopouzdanje, uoči mečeva ABA lige koji slijede…

“Izabrali smo teži put da dođemo do pobjede protiv Rige. Zao mi je samo što smo potrošili dodatnu energiju koja nije bila planirana. Kada je završeno
trijumfom, možda je dobro i radi publike što smo imali dramatičnu završnicu. To je košarka, nije ni prvi ni posljednji put da se velika prednost istopi u nekoliko minuta. Najhitnije je da smo se vratili i ostvarili treći trijumf u nizu”, rekao je Pavićević.

Trener našeg vicešampiona je istakao i neke loše stvari u igri, koje su se mogle izbjeći, jer pad je bio pretjerano grub u četvrtoj četvrtini.

“Sve ukupno dobar meč smo igrali do kraja treće dionice. Žao mi je što to moram reći, ali igrači koji su se našli na parketu na kraju treće i početkom četvrte četvrtine nijesu bili fokusirani uopšte. Ni u odbrani ni u napadu. Previše lakih poena smo dozvolili VEF Rigi, a znali smo da su sjajna šuterska ekipa, to je stil letonske košarke, svi šutiraju trojke. Imali su i vodstvo u produžetku. Na kraju moram reći da sam srećan zbog pobjede, u Baru smo pobijedili sa sedam poena razlike, u Rigi izgubili sa šest, tako da ćemo biti ispred VEF-a ako budemo imali isti skor”, rekao je Pavićević.

Mornar će u subotu od 18 časova dočekati Mega Bemax, a naredne srijede gostovaće lideru grupe C Iberostar Tenerifeu na Kanarskim ostrvima, u 9. kolu FIBA Lige šampiona.

Tags
Send this to a friend