Košarka

Čvrstinom na čvrstinu

foto: KK Budućnost Voli

Jako neugodna serija od pet poraza je iza košarkaša Budućnost Volija, a sada ih očekuje novo neugodno gostovanje. Bajern Minhen je godinama u vrhu evropske košarke, a od dolaska Dejan Radonjić je u igru ugradio svoj prepoznatljivi sistem.

“Izuzetno zahtjevan meč je pred našim timom. Gostovanje Bajernu u okolnostima koje nijesu baš najbolje, u seriji poraza, gdje se i tri nova igrača pokušavaju što brže uklopiti u tim. Uz sve to kvalitet Bajerna, pogotovo na domaćem terenu, je veliki i naš tim će biti na velikom iskušenju. Očekuje nas izuzetno tvrda utakmica sa disciplinovanim protivnikom, gdje moramo odgovoriti i čvrstinom i koncentracijom svih 40 minuta”, rekao je Petar Mijović na startu analize.

Od kada je stigao u Minhen Radonjić pokazuje veliki kvalitet. Dobro je poznato kako igraju njegove ekipe, a i u rosteru Bajern ima igrače koji su poznati crnogorskoj javnosti.

“Dejan već godinama potvrđuje trenerski kvalitet i izrasta u prvi red evropskih trenera. Ekipa je selektirana za čvrstu i agresivnu košarku sa jasnim ciljevima i hijerarhijom u igri. Jako mnogo ‘PNR’ igre i unutrašnje igre sa pozicije četiri gdje izuzetno dobro igra prvi igrač tima Derik Vilijams. U spoljnoj liniji Jović i Lo kao ‘PNR’ opcije i Koponen koji je u posljednjim utakmicama značajno podigao formu. Dobra sezona je iza Lučića i Đedovića, a u nedostatku Bukera dosta često Bartel igra na poziciji pet”, ističe Mijović i nastavlja sa detaljnim skautingom ekipe.

“Dosta discipline u igri, u situacijama kad nema igre na otvorenom terenu, igra se strpljivo, traže se igrači na strani protivnika koji se slabije brane i konstantno se napadaju. U odbrani čvrsto, na granici faula prevashodno na spoljnoj liniji. Dobro čuvaju defanzivni skok i organizovana tranziciona odbrana uz pomenutu čvrstinu im daje mogućnost da dosta često dobijaju utakmica i kad nijesu napadački na visokom nivou”.

Može li biti iznenađenje s obzirom da se treneri veoma dobro poznaju dok su bili na klupama Crvene zvezde i Partizana?

“Dobro će pripremiti utakmice i jedan i drugi ‘staf’, a posebnih taktičkih iznenađenja neće biti. U ovolikom broju utakmica u ovom periodu sezone malo je ekipe koje su u mogućnosti da prikažu stvari koje do ovog momenta nijesu pokazivali. Treneri se dobro međusobno poznaju, veliki broj direktnih duela su već imali i to je jedna od stvari koje će dati dodatnu draž svemu”, priča Mijović.

U ekipi će biti i sva tri nova igrača, a debitovaće Noris Kol. Da li oni mogu donijeti željenu energiju nakon serije poraza?

“U odnosu na meč sa Krkom dobili su vrijeme da se koliko toliko uigraju sa ostatkom tima. Naravno da nije lako u ovom dijelu sezone adaptirati tri nova igrača za kratko vrijeme i uvesti u sistem, ali takve situacije znaju biti i dobre – Bajern neće spremati meč u odnosu na prisustvo Kola koji ima ozbiljan individualni kvalitet i sposoban je da napravi protivniku ozbiljan problem. Svaka utakmica je velika šansa i na ovu treba tako gledati, jer bi eventualna korist od pobjede bila izuzetno velika”, zaključio je Petar Mijović .

Send this to a friend