Košarka Mornar gostuje crvenoj zvezdi

Čvrstinom napasti favorita

Nikad do sada sa tako izraženim ambiciji ama i zasluženom reputacijom kandidata za najviši plasman u ABA ligi, Mornar nije išao na gostovanje evroligašu Crvenoj zvezdi u Beogradu.

Utisak je iz prethodne četiri odlične partije i pobjede, da Barani imaju šansu protiv defaznivno moćne ekipe, koja je ipak i dalje u procesu selektiranja tima. Duel neporaženih ABA timova je test trenutnog kvaliteta i za Mornar i za Zvezdu. Istovremeno i nova jesenja poslastica regionalne košarke i derbi kola. Sa odlično demonstriranom igrom u posljednje dvije sedmice, ne samo u napadu nego u oba pravca igre, naš predstavnik ima dovoljno razloga da se nada pobjedi nad favoritom.

“Igramo zaista dobro i puni samopouzdanja stižemo u Beograd. Naravno, Zvezda je uvijek Zvezda i biće veoma teško osvojiti bodove na njenom terenu. Na njenu čvrstu igru, moramo odgovoriti našom čvrstom igrom. Još ranije smo podigli naše standarde na najviši nivo, što znači da u svaki meč ulazimo s namjerom da osvojimo bodove. Ali, kako će se stvari odvijati u Beogradu, ostaje da se vidi. Idemo, kao što kaže naš trener, da se izmjerimo sa jednom moćnom ekipom kakva je, u svakom slučaju, Crvena zvezda”, rekao je Sead Šehović, krilo Mornara i naš reprezentativac.

Spremni da odgovore

Za Mornar, činjenica da je klub zaslužio da ga smatraju izuzetno opasnim rivalom za evroligaša Zvezdu u ABA derbiju, je potvrda uspona kluba.

“Kad sam vidio najavu Zvezdinih utakmica i da stoji da je na kraju sedmice očekuje derbi sa Mornarom u ABA ligi malo sam se trznuo, ali lijepo je da nas ljudi smatraju ekipom za derbije. U ABA ligi ima još veoma dobrih ekipa kao što su Budućnost, Cedevita Olimpija, Partizan, evo, i mi smo u tom društvu i zbog toga smo izuzetno ponosni, kao što smo ponosni na činjenicu da smo najbolji klub na Jadranu”, kazao je trener Barana Mihailo Pavićević.

Po ocjeni regionalne i evropske košarkaške javnosti, Mornar u ovom momentu možda ima i prednost u opcijama u napadu. Za Zvezdu će u ovom meču debitovati povratnik, plejmejker Tejlor Ročesti, kao i mladi centar Emanuel Tejlor. Startnu ,,četvorku rival Barana tek čeka, trebao bi to biti slavni Džimi o’Brajant, ali ugovor još nije ozvaničen.

“Utakmica sa Zvezdom biće sudar dvije različite koncepcije, dva različita stila. Onaj koji mi gajimo, fudbalskim žargonom je napadački, tako nam je ekipa i profilisana. A onaj koji Zvezda forsira je kroz izuzetno čvrstu odbranu, koja ne dozvoljava protivniku da se razigra i koja razbija sve kretnje, pogotovo pozicione napade. U takvoj igri pitanje je kako ćemo se snaći. U pripremnom periodu odigrali smo jednu utakmicu sa crveno-bijelima i osjetili moć te njihove igre. Nadam se da ćemo ovoga puta biti spremniji da odgovorimo na tu čvrstu odbranu. Ujedno, moramo biti na visini zadatka što se tiče defanzive jer Zvezda je evroligaš, najmoćnija ekipa u ABA ligi i kroz igre koje je pružila na početku sezone potvrdila je da je glavni favorit za titulu u regionalnom takmičenju”, dodao je Pavićević.

Rasterećeniji

Odlična defanziva karakterisala je igru Mornara u prethodnim mečevima, ali trener Pavićević ipak u tom segmentu vidi prednost protivnika.

“Za razliku od nas, Zvezda ima u oba smjera jaku igru. Mi još uvijek radimo na našoj odbrani. Na prethodnim utakmicama je odbrana dobro funkcionisala, nadam se da ćemo je zadržati na tom nivou i u Beogradu, jer Zvezda, kao i mi, ima izuzetne pojednice, izuzetne napadače. U svakom slučaju, očekuje nas jedna, nadam se, vrlo interesantna utakmica u kojoj će, nažalost, uživati samo gledaoci kraj malih ekrana. Zao mi je što neće biti publike, a posebno mi je žao što naši navijači ne mogu da uživaju u našim partijama koje pružamo u ,,Topolici, ali tako je kako je. Nadam se da ćemo, prije svega, svi ostati zdravi i završiti ovu sezonu kako treba”, zaključio je Pavićević.

Mornar će već u utorak veče gostovati Bulonj Metropolitanu u Parizu u 4. kolu Evrokupa.

Send this to a friend