Košarka

Najbolji u finalu

Budućnost Voli igraće za dvanaestu, Mornar za prvu titulu u istoriji očekivanje epilog polufinala Super lige, koja su završena bez majstorica. Favoriti su bez poraza u ponedjeljak završili prvu rundu plej-ofa.

Već u četvrtak u Morači počeće finalna serija, na tri pobjede, koja će se igrati svaka dva dana. Ne samo vrhunski dueli najvećih crnogorskih rivala ove sezone u Super ligi i ABA ligi, već i prošlogodišnje dramatično finale u pet mečeva, garant su vrhunske završnice domaćeg šampionata. Kako i priliči istorijskoj, najuspješnijoj sezoni crnogorske klupske košarke.

Budućnost Voli konačno je u ponedjeljak dobila priliku da igra kvalitetan, uzbudljiv i težak meč protiv Lovćena ove sezone. Cetinjani su uspjeli da u posljednja dva minuta drugog meča polufinala u ponedjeljak, na svom terenu, anuliraju deficit od šest poena. Tada je, nakon izjednačenja Lovćena 31 sekundu prije kraja utakmice, odgovornost preuzeo iskusni centar “plavih” Kajl Lendri i pogodio za pobjedu 78:75. Ključni je ipak bio ofanzivni skok Alekse Ilića prije njegovog pogotka, nakon promašaja Nikole Ivanovića.

“Težak meč nam je upravo bio potreban i korisniji od prethodnih lakih pobjeda. Nijesmo odigrali idealno, fale nam povrijeđeni Popović i Sead Sehović, Seadovom oporavku se nadamo. Kakav god sastav bude u četvrtak od početka finala, imamo jasne šampionske ambicije. Mornar nas je pobijedio ove sezone u Podgorici, kao jedini klub iz regiona, i to nam je velika opomena”, rekao je Lendri.

Budućnost Voli nije imala šuterski raspoložene bekove protiv Lovćena, ali je imala raspoloženog krilnog centra Aleksu Ilića sa 14 poena i 11 skokova. Sve što je Mornar pokazao u polufinalnim duelima protiv Sutjeske dokaz je da je barski tim u velikom usponu forme. Ekipa Mihaila Pavićevića nanizala je sedam pobjeda u sedam majskih mečeva, od drugog kruga ligaškog dijela Super lige je neporažena. Perfektna uvertira za finale je trijumf u Nikšiću – 100:78.

Pitanje putnika u finale na gostovanju Sutjesci riješeno je praktično nakon prve dionice 33:19 za Mornar. Fantastično šutersko izdanje 61 procenat šuta iz igre, 14 postignutih trojki iz 29 pokušaja, stotka u kojoj su dvocifren košgeterski učinak imala petorica igrača…

“O tome koliko smo dobro radili tokom maja dobićemo pravu ocjenu već od prvog meča protiv Budućnost Volija u četvrtak. Imamo dovoljno razloga da se radujemo tim mečevima, da vjerujemo da smo spremni. Zadovoljni smo što smo posao završili bez majstorice”, rekao je plejmejker Barana Derek Nidam.

Od njegovih 15 poena i pet asistencija u Nikšiću, Barane još više raduju po 15 poena beka Marka Mugoše i centra Vukote Pavića. Dobar učinak igrača sa klupe biće izuzetno bitan u finalnoj seriji protiv Budućnost Volija.

Send this to a friend