Košarka Video-konferencijska Skupština ABA lige biće održana danas

Ostali bez takmičarskog motiva

Naši ABA ligaši Budućnost Voli i Mornar ne očekuju podršku većine klubova za organizovanje završnice aktuelne sezone regionalnog takmičenja tokom ljeta, na današnjoj video-konferencijskoj Skupštini ABA.

Odluka Evrolige da zaključi elitno evropsko takmičenje u poneđeljak, a narednu sezonu započne sa 18 istih timova iz sezone za nama, umanjila je takmičarski motiv za ABA klubove. Odluka o prekidu aktuelne ABA sezone neće značiti samo uštedu klubova, kada su budžeti za timove u pitanju. Već i uštedu vezanu za komplikovanu organizaciju završnog turnira ili plej-ofa, što je ranije figuriralo kao opcija.

Podgoričani do definitivne odluke ABA nijesu željeli da prekinu program treninga, u kojem sa trenerom Petrom Mijovićem i stručnim štabom radi 12 prvotimaca. Epilogu regionalne lige na terenu su se iskreno nadali i Budućnost Voli i Mornar, koji već tri sedmice treniraju – počev od individualnih, a zatim i od timskih treninga.

Otvorena pitanja

Tako ključna dilema za današnju Skupštinu ABA ostaje eventualna odluka o proširenju elitnog takmičenja na 14 klubova, o čemu se ranije spekulisalo.

Kako sada stvari stoje, stav većine klubova mogao bi biti da proširenja ipak ne bude. Već da ABA do kraja prati odluke Evrolige – i u narednu sezonu, kao i evropska elita, uđe sa istih 12 klubova iz prethone sezone.

Gotovo je izvjesno da prijedlog da se Partizan proglasi šampionom kao ekipa koja je bila prva u regularnom dijelu takmičenja – ne prihvati. Evroliga nije proglasila šampiona, tako da je i to jasna smjernica za ABA klubove.

Šansa za Mornar

Takođe, jedno od ključnih pitanja ostaje – ko će biti predstavnici ABA lige u Evrokupu. Mjesta Budućnost Volija i Partizana su po plasmanu zagarantovana, a pitanje je da li će poziv za drugo po jačini evropsko takmičenje dobiti Cedevita Olimpija i Mornar.

Mišljenje predstavnika klubova regiona je da će Mornar svakako najvjerovatnije dobiti pozivnicu za učešće u Evrokupu, bez obzira na to da li će Cedevita Olimpija zbog bolje koš-razlike biti evidentirana kao ekipa na četvrtoj poziciji na kraju ABA sezone.

Razlog za to je činjenica da je Partizan već po jednom osnovu, kao četvrtfinalista Evrokupa, dobio pozivnicu za narednu sezonu u tom takmičenju. Ali i to da su od Evrokupa u međuvremenu odustali timovi poput Bilbao Basketa, Ritas Viljnusa i Darušafake… Prema nezvaničnim informacijama, Mornar je blizu vrha liste klubova koji bi trebali da popune mjesta tih timova, koji takmičenje nastavljaju u FIBA Ligi šampiona.

Izbor oba crnogorska kluba za narednu sezonu bio bi Evokup, na ne FIBA Liga šampiona. Predsjednik Budućnost Volija Dragan Bokan više puta je isticao da ne želi da klub uskrati šanse da se jednog dana vrati u Evroligu. Mornar, sa druge strane, ima loše iskustvo izuzetno zgusnutog rasporeda mečeva i napornih dugih putovanja u FIBA Ligi šampiona.

Tags
Send this to a friend