Košarka

Pobjede Golden Stejta i Bostona na startu NBA lige

Košarkaši Golden Stejta savladali su Oklahomu 108:100 na otvaranju nove sezone NBA lige.

Aktuelni prvaci opravdali su ulogu favorita, ali su do trijumfa došli malo teže od očekivanog.

Počelo je dobro po Voriorse koji su već u prvoj dionici došli do dvocifrenog viška, što su uz manje oscilacije i održali do odlaska na odmor.

U nastavku susreta Oklahoma je počela da prijeti i moglo se naslutiti da ćemo gledati neizvjesan finiš.

Na ulasku u posljednju dionicu Golden Stejt je imao samo +4 (83:79), a poslije dva minuta igre u posljednjem kvartalu bilo je neriješeno 85:85.

Bila je Oklahoma u igri sve do 47. minuta, da bi Stef Kari preuzeo odgovornost i košem uz dodatno bacanje osigurao miran finiš svojoj ekipi.

Kari je bio veoma blizu tripl-dabl učinka. Ubacio je 32 poena, uz devet asistencija i osam skokova.

Nije razočarao ni Kevin Durent koji je dao 27 poena, uz osam uhvaćenih lopti i šest asistencija.

U odsustvu Rasela Vestbruka, glavni igrač Oklahome bio je Pol Džordž sa 27 pogodaka. Denis Šreder je dodao 21, a Stiven Adams 17 uz 11 skokova.

U drugom susretu večeri Boston je deklasirao Filadelfiju 105:87, a duel u TD Gardenu obilježio je povratnik Gordon Hejvord koji je konačno zaigrao nakon višemjesečne pauze.

On je igrao 24 minuta i za to vrijeme postigao 10 poena. Efikasniji od njega bili su Džejson Tejtum sa 23, Markif Moris sa 16, Džejlen Braun sa 12 i Teri Rozije sa 11 pogodaka.

Kod Filadelfije su se istakli Džoel Embid sa 23 poena i 10 skokova, Ben Simons imao je 19 poena i čak 15 uhvaćenih lopti, dok je Džej Džej Redik dodao 16.

L.Đ.

Send this to a friend