Košarka

Potrebna reakcija i pobjeda u Slovačkoj

Foto: Radio Sarajevo

Crnogorske košarkašice u srijedu neće imati potrebe da prave kalkulacije i računice, da sabiraju koš razlike drugoplasiranih selekcija i razmišljaju o tome kako biti u krugu šest od osam najboljih timova, koji će osvojiti drugo mjesto.

Poraz u Sarajevu od Bosne i Hercegovine ostavio je našim dama samo jednu opciju ukoliko žele da se peti put uzastopno nađu na kontinentalnoj smotri moraju trijumfovati protiv Slovačke u Ružomberoku. Brejk bi Crnoj Gori donio prvo mjesto u grupi A, dok bi u slučaju poraza “crvene” bile tek treće, pa ne bi bile ni u krugu selekcija koje jure plasman.

S”vjesne smo situacije. Nije lako, jer smo došle u poziciju da ovaj posljednji ciklus odlučuje sve. Imale smo dva meča i to oba na strani, a treba osigurati vizu zaEurobasket. Prvu meč loptu smo prokockale i sada smo fokusirane samo na duel sa Slovačkom”, kazala je Irena Matović, reprezentativka Crne Gore.

“Crvene” su u Sarajevu djelovale prilično loše, kako u fazi odbrane, tako i u fazi napada, imale generalno loš procenat šuta, pa je Bosna i Hercegovina pobjedom sačuvala san o Eurobasketu. Istina, jasno je da Bosankama ne ide na ruku mala koš razlika (+31), zbog čega bi im na Islandu trebala pobjeda od najmanje 40 razlike kako bi bile u krugu šest najboljih drugoplasiranih, ali su Bosanke napravile iznenađenje protiv naše selekcije.

“Imale smo loš šut, dosta toga nijesmo ispoštovale i ušle u neki kontra ritam. Nema mnogo vremena i sada je najvažnije da to ostavimo iza sebe i fokusiramo se samo na Slovačku”, dodala je članica poljskog Poznana.

Naše košarkašice ostale su u Sarajevu, gdje će boraviti do sjutra, kada će otputovati za Ružomberok, gdje će u srijedu igrati meč odluke sa Slovakinjama. Crna Gora je i sa Jelenom Dubljević u timu, te Jovanom Pašić i Kristinom Raković u Podgorici prije devet mjeseci poražena (73:72), pa je jasno da će sada sa prilično oslabljenim sastavom imati težak zadatak.

“Imamo samo jednu opciju, a to je da pobijedimo. Nadam se da ćemo se nakon lošeg izdanja u Sarajevu dići i da ćemo popraviti mnoge stvari, prije svega realizaciju, i da ćemo uspjeti da kvalifikacije završimo na pravi način”, istakla je Matović.

Send this to a friend