Košarka Večerašnjom utakmicom (20h) protiv FMP-a, košarkaši Budućnost Volija počinju seriju gostovanja na dva fronta

Serija plavih na iskušenju

Utakmicom protiv Promiteasa, u Evrokupu, košarkaši Budućnost Volija su se ,,pozdravili“ od ,,Morače“ i svojih navijača na skoro mjesec, zbog rasporeda u ABA ligi i Evrokupu i reprezentativne pauze, ali i zbog zauzetosti podgoričke dvorane za predstojeće Evropsko prvenstvo za rukometašice. ,,Plavi“ će prvi naredni meč pred svojim navijačima odigrati 23. oktobra protiv Pariza u Evrokupu, a tri dana kasnije će u ABA ligi dočekati Cibonu.

Večerašnjom utakmicom u Železniku protiv FMP-a (20h), izabranici Vladimira Jovanovića počinju seriju od četiri uzastopna meča u gostima, od čega tri prije reprezentativne pauze…

– Ušli smo u jak ritam utakmica, igramo, praktično, svaka dva-tri dana. Uz sve probleme u rosteru koje imamo, nije lako spremiti se za sljedećeg protivnika – kaže trener ,,plavih“ Vladimir Jovanović.

Budućnost je u seriji od četiri pobjede, po dvije u ABA ligi (MZT, Cedevita Olimpija) i Evrokupu (Slask, Promiteas), s tim da su u posljednjem duelu sa Promiteasom u posljednjoj četvrtini ,,prosuli“ 19 poena prednosti, otišli u produžetak i tek u dodatnih pet minuta sačuvali pobjedu koja je izgledala sigurna početkom posljednjeg kvartala, ali koja je mogla da izmakne da Aleksandar Lazić nije ,,lupio“ blokadu pod košem Cairelisu, praktično, uz zvuk sirene. Nakon meča su se nadovezali i zdravstveni problemi Alfa Kabe, koji je do daljnjega van stroja.

FMP, sa druge strane, nije uspio da se plasira u FIBA Ligu šampiona, a u prva tri kola ABA lige ima isti skor kao i Podgoričani – tri pobjede (Mega, Borac, Split) i poraz od Crvene zvezde.

– Bez obzira na te kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona, FMP se opet pojavio u sličnom sastavu kao prethodne godine. Promijenili su par igrača, ali su zadržali isti način igre. I ove sezone to je tim koji igra agresivno na oba kraja terena. Mijenjanju dosta odbrana i sigurno su zahtjevan protivnik. Sigurno će biti jako teška utakmica. Očekujem da nastavimo da igramo dobro, ne računajući tu posljednju četvrtinu protiv Promiteasa, u kojoj smo ispustili sve ono dobro što smo uradili u prethodne tri četvrtine. Ali, uzevši u obzir te prve tri četvrtine i prethodne tri utakmice, nadam se da možemo malo da podignemo kvalitet naše igre – dodao je Jovanović.

Tri meča u sedam dana

Budućnost će u narednih sedam dana odigrati tri utakmice u gostima. Nakon FMP-a slijedi odlazak u London na meč Evrokupa, a onda, naredne subote, gostovanje Igokei u Laktašima. Poslije toga slijedi reprezentativna pauza.

– Ulazimo u deset dana tokom kojih nećemo biti u Podgorici. Dijelom zbog rasporeda, dijelom zbog zauzetosti ,,Morače“. Poslije FMP-a idemo u London, a onda nas čeka zahtjevno gostovanje Igokei u Laktašima. Svako gostovanje zahtijeva posebnu pažnju, a onda nas čeka reprezentativna pauza. Razmišljao sam dosta o tome, nadao se da ćemo više vremena provesti zajedno da nadoknadimo vrijeme koje smo propustili u predsezoni, ali opet, na našu žalost, imamo isti scenario. Srećni smo što možemo da damo reprezentativce, ali nijesmo zadovoljni, jer ostajemo bez osam igrača, reprezentativaca Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kanade. Mislim da ćemo biti u sastavu koji nam neće omogućiti u tih desetak ili više dana da napravimo neki iskorak što se tiče košarke – zaključio je Jovanović.

Promjene u FMP-u

Ekipa iz Železnika je ljetos ostala bez Brajsa Džonsa, Marka Radonjića, Gareta Nevelsa i Danila Tasića.

Trent Frejzer je stigao kao zamjena za Džonsa direktno iz NCAA lige, gdje je igrao za Ilionis, stigao je i Bo Bič, kombo krilo koje dolazi iz Poljske, sa iskustvom igranja u više razvojnih NBA ekipa, ali i sa dvije godine nastupa za Hamburg. U ABA ligu su se vratili veterani Čarls Dženkins i Nikola Janković, a ,,panteri“ su rosteru priključili i beka Žalgirisa Pauliusa Valinskasa.

– Očekujemo tešku utakmicu protiv FMP-a, ali je cilj da jakom odbranom, timskom igrom i brzim protokom lopte dođemo do pobjede. Biće teško, očekuje nas dosta putovanja, utakmica na strani. Moramo da budemo fokusirani svakog dana, da pokušamo da ostanemo zdravi, da odmaramo između utakmica i zadržimo intenzitet iz protekle četiri utakmice koje smo dobili – poručio je Kameron Rejnolds, krilo ,,plavih“.

Stefanović: Čeka nas gotovo nemoguća misija

Trener FMP-a Nenad Stefanović kazao je da je pred njegovim timom susret sa ,,fenomenalnom ekipom koja u svom sastavu ima preiskusne internacionalce, evroligaške igrače i koja u posljednjih 20 dana igra možda i najbolju košarku u ABA ligi“.

– Sigurno su jedan od favorita za osvajanje trofeja u ABA ligi i predvođeni su izvanrednim trenerom. Čeka nas gotovo nemoguća misija, s obzirom na to da imamo dosta kadrovskih problema u prethodne dvije nedjelje i u situaciji gdje smo u ponedjeljak imali veoma tešku i zahtjevnu utakmicu protiv Crvene zvezde. Nadam se da ćemo uspjeti da se regenerišemo, oporavimo i pripremimo i uz pomoć naše publike budemo što konkurentniji u ovom duelu – rekao je Stefanović.

Send this to a friend