Košarka

Španija pravi potez

Od avgusta 2017, kada je bio jedan od heroja i ključnih igrača crnogorske kadetske selekcije na putu ka osvajanju istorijskog srebra na Evropskom prvenstvu, bek Stefan Vlahović je “ispod radara” šire domaće javnosti.

Sada već punoljetan, plejmejker Vlahović je početkom maja dočekao veliki uspjeh u Španiji. Njegov Betis iz Sevilje je u velikom stilu na gostovanju Ljeidi trijumfom obezbijedio plasman u ACB ligu, najjaču u Evropi Naš bek je u sezoni za nama dobio minutažu u četiri meča za seniorski tim Betisa, a u finišu sezone dobio priliku baš u toj utakmici. U ekipi koji je posljednjih godina iznjedrila niz NBA asova, poput slavnog Letonca Kristapsa Porcingisa, prepoznat je kao vrhunski talenat.

“Taj meč u Ljeidi zaista je bio poseban. Kako se finiš sezone primicao, i publika u Sevilji je prepoznala da igramo na visokom nivou, da smo najbolji u drugoj ligi. A to takmičenje je, prema mišljenju mnogih, jače i od onih u najvišem rangu u brojnim jakim košarkaškim zemljama Evrope Na kraju smo zaista uživali, dočekali momenat radosti i ponosa. Imao sam tokom sezone šansu da pet puta budem sa seniorskim timom u sastavu, uz jake mečeve sa našim mladim timom u četvrtoj španskoj ligi. Zaista sam zadovoljan i prilikama i razvojem”, rekao je Viahović.

U januaru 2017. godine je, sa 16 godina, donio tešku odluku da košarkaški razvoj nastavi u Sevilji.

“Ispostavilo se da je Španija bila pravi potez za mene. Ne samo za košarkaški razvoj, a vjerujem da sam napredovao i naučio mnogo. Već i kao životno iskustvo, naučio sam jezik, suočio se sa životom daleko od kuće. U Španiji najjači klubovi ulažu mnogo u svoje mlade timove, Real je ubjeljivo došao do juniorske Evrolige. Takva konkurencija je izuzetno bitna za sazrijevanje”, kazao je Stefan.

Betis kao želja

Stefanu Vlahoviću krajem juna ističe aktuelni ugovor sa Betisom.

“vjerujem da ćemo usaglasiti ostanak, u klubu su do sada isključivo isticali da su zadovoljni mojim razvojem. Ako se to ne desi, vjerujem da ću ostati u Španiji, u nekom od klubova iz elite iii u jakom drugoligašu. Svakako Betis je moj prioritet i vjerujem da ćemo dogovoriti nastavak saradnje”, kazao je Viahović.

Vlahović ističe da Betis ima jedan od najboljih košarkaških programa za razvoj mladih igrača u Španiji.

“Ne radi se samo o tome da je kroz klub stasavao Njujorkova zvijezda Kristaps Porcingis. Bili su tu i igrači poput Čeha Tomaša Satoranskog, plejmejkera Vašingtona u NBA. Ili Španca Vilija Ernangomesa koji je afirmisan u NBA u Šarlotu, a dvije godine je bio tu. Betisova košarkaška škola je izuzetno cijenjena u Španiji i to je bio jedan od razloga da donesem odluku da dođem ovdje”, kazao je Viahović.

Za narednu sezonu želi prije svega da ga povrede zaobiđu, da može u potpunosti da se iskaže…

“Na primjer, tokom prethodne sezone imao sam problem sa listom noge, pa nijesam mogao nastupiti na završnom juniorskom turniru za titulu. Sada je to zaliječeno, imam priliku da duže odmaram i oporavljam se u domovini, potom se posvetim treninzima. Španija je idealna košarkaška zemlja za mene i volio bih da tamo nastavim košarkaški razvoj, u elitnoj ACB ligi”, zaključio je Stefan Viahović.

 

Send this to a friend