Košarka

U Baru spremaju napad na Evroligaša

foto: KK Mornar

Jedni su glavom uveliko u Evroligi, drugi u Evrokupu, ali ABA liga je nešto što dva najveća crnogorska kluba dovodi u poziciju da igraju najozbiljnije evropske mečeve.

Zbog toga se nedjeljni derbi između Mornara i Budućnosti u sigurno krcatoj Topolici čeka sa posebnim uzbuđenjem. i emocijama, koje će podsjetiti na onih deset mečeva iz prošle, epske, istorijske sezone. Domaćin, koji u meč ulazi kao aktuelni crnogorski prvak, brani svoj dom, gost, zvanični vladar regionalnog takmičenja, želi brejkom na vrelom terenu da krene u seriju pobjeda.

Kiks će nekoga skupo koštati Mornar nakon poraza od Mege u svojoj dvorani nema više prostora za grešku, Budućnost je sve kredite i domaće i evropske već ispucala. A od Uroša Lukovića i Filipa Barovića zavisiće mnogo i u napadu, gdje će i jedan i drugi imati svoje minute, a čini se posebno u odbrani, gdje je potrebno zatvoriti reket, samim tim limitirati protivnika.

Dva dana uoči superderbija razgovarali smo sa “tornjevima” barskih i podgoričkih plavih..

DN: Koliko činjenica da oba rivala igraju dva teška takmičenja (ABA ligu i Evropu), da imaju paklene mečeve na svaka dva-tri dana, može da utiče na kvalitet derbija?

LUKOVIĆ: Potrošnja je ogromna i to se osjeća i kod jednih i kod drugih, iako Budućnost ima više igrača u rosteru nego prošle godine. Oni su imali Žalgiris, mi smo cijelu vječnost putovali do Tatarstana i nazad. Smatram ipak da će motivacija biti jača od bilo kakvog umora.

DN: Može li problem Mornara da bude neuigranost, odnosno premalo vremena za upoznavanje sa novim igračima (Braun i Sane) koji su dovedeni da razbude ekipu?

LUKOVIĆ: Realno, to je od početka sezone problem, ali nekako preživljavamo. Došli su momci koji kvalitetom mogu da podignu nivo naše igre. Koliko će uspjeti već u nedelju, pitanje je, ali siguran sam da će biti veći plus nego minus.

DN: Očekuju te dueli sa Barovićem i Omićem, znao si i te kako da ih namučiš prethodne sezone postoji li neka posebna vrsta pripreme za njih?

LUKOVIĆ: Nisam neko ko se posebno priprema. Poznajem ih dobro, nema tu nekih tajni i iznenađenja. Pokušaću da iskoristim prednosti u odnosu na čuvare, ali na prvom mjestu je uvijek tim. Sada potpisujem da budem najgori na terenu, ali da Mornar slavi.

DN: Koji je recept za trijumf? Da li je to možda brza igra i tranzicija koju Budućnost prošle sezone nije mogla da prati?

LUKOVIĆ: Ove godine, Budućnost ima dosta veći izbor igrača na svim pozicijama, samim tim imaju i više mogućnosti u oba pravca. Želimo ipak da igramo našu igru, da prenesemo na parket ono što trener Pavićević od nas traži. Ako nas krene šut, uz pomoć navijača evroligaš može da padne.

DN: Kada možemo očekivati pravu Budućnost, jer je jasno da se ekipa još traži i koliko na samopouzdanje utiču porazi u Evroligi?

BAROVIĆ: Mislim da igramo sve bolje kako vrijeme odmiče i u Evroligi i u ABA ligi. Treba nam jedna pobjeda u Evropi, nad jakim timom. Tada bi samopouzdanje poraslo i sve bi bilo mnogo lakše.

DN: Imali ste samo jedan trening pred Mornar nakon iscrpljujućeg meča protiv Žalgirisa koliko taj pakleni ritam može da bude problem za Budućnost, posebno kada se zna da je prostor za kikseve u ABA ligi maksimalno sužen?

BAROVIĆ: Sigurno je lakše kada imaš više dana za pripremu važnog meča kao što je ovaj, ali takav je ritam u cijeloj sezoni i to je nešto na šta moramo da se naviknemo. Iz prostog razloga jer na to ne možemo da utičemo.

DN: Čeka te duel sa Lukovićem, jednim od najdominanantijih centara ABA lige koji Vam je prošle sezone napravio dosta problema kako ga zaustaviti?

BAROVIĆ: Luković je dobar igrač, u dobroj formi, ali nije samo on Mornar. Moramo da budemo oprezni i koncentrisani svih 40 minuta.

DN: Da li je cilj uvesti meč u mirniji ritam, s obzirom da je Mornar klasična šuterska ekipa, što se vidjelo i u finalu domaćeg prvenstva prošle sezone?

BAROVIĆ: To je jedan od uslova da bi se dobila utakmica. Mislim da smo dovoljno iskusni da možemo da kontrolišemo ritam utakmice.

DN: Šta može da odluči derbi?

BAROVIĆ: U derbi utakmicama je najvažnije da imaš veću želju od protivnika. Često ta želja bude prevaga.

Send this to a friend