Košarka Pitanja Super kup, kalendar, Primorska...

Uskoro nova Skupština ABA lige

Definitivne odluke vezane za organizaciju naredne sezone u ABA i ABA 2 ligi biće donijete na Skupštini ABA, koja će se održati najvjeovatnije prije kraja ovog, ili početkom narednog mjeseca.

Očekuje se da klubovi odrede definitivan kalendar takmičenja, koje će u ABA ligi početi potencijalno već trećeg vikenda u septembru, zbog proširenja takmičenja na 14 učesnika.

Važno pitanje je, da li će se sredinom septembra održati Super kup ABA lige, čiju je organizaciju početkom ove godine dobila Budućnost Voli u podgoričkoj dvorani ,,Morača“. Ono što brine klubove su eventualne restrikcije vezane za putovanja, zbog pandemije korona virusa.

Takođe, važno pitanje je i kako će se riješiti status Primorske iz Kopera. Posljednji šampion Slovenije je ostao bez licence za učešće u šampionatu te države, zbog brojnih finansijskih problema. Mala je vjerovatnoća da će uopšte učestvovati u ABA ili ABA 2 ligi. Očekuje s eda njegovo mjesto u eliti zauzme skopski MZT, koji i mogao dobiti specijalnu pozivnicu za učešće u ABA.

Izvjesno je da će se raspavljati i o odluci Evrokupa, da poziv za učešće ne dodijeli barskom Mornaru, već ljubljanskoj Cedevita Olimpiji – iako je u momentu prekida sezone ABA lige naš predstavnik bio ispred slovenačkog, na četvrtom mjestu. Mornar je tokom sedmice za nama javno najavio i tužbu protiv ABA i Evrokupa, ističući ovakvu odluku kao veliku nepravdu i nepoštovanje postignutih rezultata.

Očekuje se da na Skupštini ABA lige bude riješeno i to, koji klubovi će igrati u ABA 2 ligi naredne sezone. Crna Gora potencijalno će imati četiri predstavnika (Sutjeska, Lovćen, Studentski centar, Podgorica). Međutim, pitanje je da li će Lovćen uspjeti da obezbijedi finansijska sredstava za nastup u regionalnom takmičenju. Među potencijalnim učesnicima ABA 2 pominju se i hrvatska Gorica, makedonski Rabotnički, te Mladost iz Bosne i Hercegovine.

Tags
Send this to a friend