Ostali sportovi

Drašković se osamio na vrhu

Internacionalni majstor i standardni reprezentativac Luka Drašković se osamio na vrhu tabele nakon pet odigranih kola, na 73. Prvenstvu Crne Gore u šahu.

On je crnim figurama nadigrao fide majstora Aleksandra Tomića u partiji u kojoj je igrana filidorova odbrana. Tomić je pogriješio u cajtnotu, dopustio Draškoviću da reducira materijal, osvoji pješaka, pa je Drašković rutinski realizovao prednost.

Pola poena iza Luke su njegove reprezentativne kolege, velemajstor Nikola Đukić i branilac titule, internacionalni majstor, Blažo Kalezić. Njihov međusobni duel okončan je remijem, nakon 17 poteza i obostrano korektne igre u ruskoj odbrani.

Internacionalni majstor Predrag Nikač i fide majstora Miloš Pečurica su brzo remizirali, u derbiju Crmnice, čuvajući snagu za sjutra, kada su na programu dva kola.

Najduže za tablom su ostali Internacionalni majstor Bogdan Podlesnik i nekadašnji omladinski prvak Nikola Potpara, Potpara je uspio da stvori prednost u završnici ali je pogriješio, pa je partija okončana remijem.

Mladi Cetinjan Savo Vujović je podijelio poen u partiji sa velemajstorom Dragišom Blagojevićem, ali zaslužio i epitet tragičara dana, zato što nije realizovao nadahnutu igru i ogromnu prednost, pa je iskusni Blagojević uspio vječitim šahom da spasi pola poena i ostane u igri za doigravanje.

Partije između Peka Đurovića i Božidara Kisića, odnosno Veljka Šćekića i Dragana Popadića su okončane remijima, dok se Andrej Šuković zahvaljujući pobjedi protiv Igora Vujačića priključio gornjem dijelu tabele.

Važniji rezultati petog kola: Đukić – Kalezić ½:½, Tomić – Drašković 0:1, Nikač – Pečurica ½:½, Podlesnik – Potpara ½:½, Vujović – Blagojević ½:½, Đurović – Kisić ½:½, Šćekić – Popadić ½:½, Vujačić – Šuković 0:1…

Trenutna tabela: Drašković 4,5, Đukić i Kalezić 4, Pečurica, Nikač, Podlesnik i Šuković 3,5, dok čak 11 igrača ima 3 poena.

Sjutra su na programu dva kola, nakon kojih će situacija biti mnogo jasnija. Podsjetimo da se takmičari osim za titulu, bore za prva četiri mjesta koja vode u doigravanje koje će odrediti predstavnika Crne Gore na Svjetskom kupu, po prvi put u istoriji.

Važniji parovi šestog kola: Kalezić – Drašković, Pečurica – Đukić, Šuković – Podlesnik, Kisić – Nikač, Blagojević – Đurović, Popadić – Tomić, Potpara – Pobor, Mušović- Vujović, Đoković – Šćekić…

Send this to a friend