Ostali sportovi

Kreće jurnjava za rekordima

Jedna od najljepših sportskih manifestacija po kojoj je glavni grad Crne Gore poznat širom planete će ovog vikenda ispisati novu stranicu istorije. Podgorica će ove nedjelje biti u znaku atletike i izdržljivih sportista koji su spremni da krenu po rekorde 25. Podgorički maraton krenuće sjutra (u 9 časova) sa Trga nezavisnosti.

Kao i svake godine takmičari će trčati ravnom stazom, bez uspona, dugom 42 kilometra, a osim ulicama Podgorice, trčaće kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi, a cilj je takođe na Trgu.

Podgorički maraton je jedan od 40 u svijetu koji ima pet zvjezdica, a u zvaničnim kalendarima je Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije. Međunarodni sertifikat staza ima od 21. septembra 2015. godine. Ove godine će rezultati sa maratona takmičarima omogućiti dostizanje norme za učešće na Svjetskom prvenstvu koje će se naredne godine održati u Kataru.

Tradicionalno, u okviru maratona će se trčati polumaraton kroz Danilovgrad, kao i trke zadovoljstva na pet i osam kilometara za sve uzrasne kategorije.

Ove godine na maratonu će učestvovati preko 900 takmičara iz rekordne 41 zemlje svijeta. Ove godine učestvovaće predstavni-
ci: Crne Gore, Albanije, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Danske, Etiopije, Estonije, Indije, Italije, Kenije, Kine, Kosova, Letonije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugal,
Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Francuske, Holandije, Hrvatske, Češke, Švedske i Španije.

Petostruka osvajačica Olivera Jevtić će i ove godine biti na startnoj liniji, kao i rekorderka Crne Gore na od 800 do 100 kilometara i pobjednica maratona 2013. godine.

Ovogodišnji maraton će ostati upamćen i po tome što će Drago Boroja iz Futoga i Drago Knežević iz Beogradu trčati 25. put, dok će Veselinu Petrušiću ovo biti 20. učešće.

Send this to a friend