Ostali sportovi Balkansko prvenstvo u jedrenju

Šest medalja za Crnogorce

Crna Gora imala je sjajan nastup na 52. Balkanskom prvenstvu u jedrenju, koje je proteklih dana održano u Tivtu. Ljubitelji sporta i jedrenja u Crnoj Gori moraju biti ponosni, jer je domaćin prvog velikog međunarodnog takmičenja u istoriji kada su sportske klase u pitanju, osvojio šest medalja, pet zlatnih ijednu srebrnu.

Ulogu junaka prigrabili su Milivoj Dukić, Nikola Golubović i Danilo Jončić, odlični su bili Pavle Musić i Viktor Lesjak, koj i su u izuzetno jakoj konkurenciji u klasi optimist stigli do zlatne grupe, a tragičar je bio Ilija Marković koji je zbogprestupau posljednjoj regati klase laser standard ostao bez medalje koju je već imao u rukama.

U klasi optimist u kojoj se takmičilo 105 jedriličara, zlatnu medalju je osvojio Dimitros Bitros iz Grčke, srebrna medalja je pripala Aleksandrosu Piperakisu, a slavlje Grka kompletirao je Aleksandros Joanidis koji je osvojio treće mjesto i bronzanu medalju. Stefan Žil iz Srbije je bio sedmi, Pavle Musić iz Crne Gore je zauzeo 16. mjesto. U konkurenciji jedriličarki, sve tri medalje u klasi optimist su takođe pripale Grčkoj. Zlato je osvojila Elizabet Ana Vinters, srebro Kerkezu Jakovina, a bronzu Evangelija Karageorgu.

Ali Pojraz Ozdemir iz Turske je prvi u konkurenciji jedriličara do 12 godina u klasi optimist. Drugi je Kustal Guneš Karkmaz takođe iz Turske, a treći je Joanis Turnis iz Grčke. Viktor Lesjak iz Crne Gore je 11. a njegov drug iz reprezentacije PetarKlakorje21.

Kada je klasa optimist u pitanju, zlatnu medalju u open dijelu takmičenja osvojio je Dimitros Bitros iz Grčke, srebro je pripalo Josipu Tafri iz Hrvatske, a bronzano odličje Aleksandrosu Piperakisu iz Grčke.

Zlatnu medalju u klasi laser 4.7 osvojio je Nikola Golubović iz Crne Gore, srebrna medalja pripala je Jorgosu Papadakosu iz Grčke, a bronzano odličje je takođe otišlo u Grčku zahvaljujući Jasanosu Kefalonitisu.

U konkurenciji jedriličarki prvo mjesto i zlatnu medalju u klasi laser 4.7, osvojila je Sofia Rapti iz Grčke, srebro je pripalo Ani Jovanović iz Srbije, treća je Kristina Boja takođe iz Srbije.

Nikola Golubović iz Crne Gore je osvojio zlatnu medalju i u open dijelu takmičenja u klasi laser 4.7. Srebrna medalja je pripala Jorgosu Papadakosu iz Grčke, a bronzana Jasanosu Kefalonitisu takođe iz Grčke. Ana Jovanović i Kristina Boja iz Srbije su osvojile peto i šesto mjesto.

U klasi laser radial prvo mjesto i zlatnu medalju u konkurenciji jedriličara, osvojio je Danilo Jončić iz Crne Gore, srebrna medalja je pripala Nikolasu Gikonisu iz Grčke, a treće mesto i bronzana medalja Maksimilijanu Roski iz Rumunije. Stefan Anđelić iz Crne Gore koji je poslije prvog dana bio drugi, Balkansko prvenstvo je završio na četvrtom mjestu. Ebru Bolat iz Rumunije je osvojila zlatnu medalju u klasi Laser Radial, koja je olimpijska klasa kada su jedriličarke u pitanju. Srebrno odličje je pripalo Marijeli Nikolovoj iz Bugarske, dok je bronzanu medalju osvojila Amalija Prevalengiju iz Grčke. Ksenija Joksimović iz Srbije je zauzela četvrto mjesto.

U open dijelu takmičenja, kada je klasa laser radial u pitanju, zlatnu medalju je osvojila Ebru Bolat iz Rut munije, srebro je pripalo Danilu Jončiću iz Crne Gore, abronzaje otišlau Grčku zahvaljujući Nikolasu Gikonosu.

U olimpijskoj klasi za jedriličare laser standard, prvo mjesto i zlatnu medalju, osvojio crnogorski olimpijac Milivoj Dukić. Do srebrne medalje stigao je Aligizakis Leonidis iz Grčke, a Ivo Todorov iz Bugarske je stigao do bronze. Poslije velike greške Ilije Markovića koji je prestupio na startu poslednje regate, diskvalifikovan je pa je na kraju Balkansko prvenstvo završio na petom mjestu, a Nikola Banjac iz Srbije je bio četvrti. Milivoj Dukić je osvojio zlatnu medalju i u open dijelu takmičenja. Srebro je pripalo Aligizakisu Leonidisu iz Grčke, dokjebronza otišla u Kanadu, zahvaljujući Karimu Filahu. Božidar Golubić iz Hrvatske je bio peti, Nikola Banjac iz Srbije šesti, a Ilija Marković je osvojio sedmo mjesto.

Balkansko prvenstvo u jedrenju je završeno, a misli se već okreću ka narednom ljetu, kada će u Crnoj Gori i Tivtu biti organizovano novo veliko međunarodno takmičenje. U pitanju je Evropsko prvenstvo za jedriličare do 21 godine u olimpijskim klasama laser standard i laser radial. Novi izazov za Jedriličarski savez Crne Gore i Jedriličarski klub Delfin saopšili su iz JK Delfin.

Tags
Send this to a friend