Qatar 2022 Katar 2022

Hrvatska – Maroko: Repriza premijere vrijedna istorije

Zlatko Dalić

Kada su se 23. novembra Hrvatska i Maroko sastali u prvom kolu, gotovo niko nije mogao da predvidi da će iste selekcije dogurati do polufinala Svjetskog prvenstva, u konačnom – igrati za treće mjesto na prvom zimskom Mundijalu, danas od 16 sati.

Naročito ne za ,,lavove s Atlasa“, najprijatnije iznenađenje planetarne smotre u Kataru.

Ipak, i taj duel u ,,Al Bajtu“, završen 0:0, bio je znakovit. Pokazao je koliko je afrička selekcija neugodna i ,,tvrda“, da daje i prima malo pogodaka, pa joj se tako prvi put mreža zatresla od protivničkog igrača tek u polufinalu s Francuskom (2:0), budući da je protiv Kanade u grupi F postigla autogol.

Pokazao je i koliko je selektor Hrvatske Zlatko Dalić taktički potkovan jer ,,vatreni“ uprkos posjedu od 65 odsto nijesu po svaku cijenu išli po pobjedu. Odgovarao im je i bod, potvrdio je to nastavak takmičenja.

Posljednji meč Modrića na SP

Hrvati su treći put među četiri na svijetu, drugi put igraju za bro zu. Prvi pokušaj bio je uspješan jer je 1998. u Francuskoj generacija koju je vodio Miroslav Ćiro Blažević ispisala istoriju.

Četiri godine nakon svjetskog srebra u Rusiji, nova medalja bila bi takođe fantastičan uspjeh. Ima li u ,,vatrenima“ vatre da se oporave od poraza od Argentine (3:0) i pobijede u posljednjem mundijalskom meču genijalca Luke Modrića?

“Medalja iz Francuske bila je prva za hrvatsku reprezentaciju, to je bila ogromna stvar i priznanje za novonastalu državu. To je bio početak našeg blistavog fudbalskog uspjeha. Sada je drugačije, sada imamo i još veće srebro, ali svako Svjetsko prvenstvo znači mnogo i htjeli bismo obradovati naš narod. Ona je medalja bila prva, ali ova neće biti ništa manje značajna, za Hrvatsku je svaka velika. Nama je bitno da se kući vratimo s trećim mjestom,” rekao je selektor Zlatko Dalić.

Nekadašnji fudbaler Budućnosti današnji duel okarakterisao je kao veliko finale manjih reprezentacija.

“Veoma poštujemo Maroko, oni su jedno od najugodnijih iznenađenja. Razmišljaju isto kao i mi, igraće s najboljim mogućim sastavom. I oni žele biti treći, polufinale je bilo maksimum za obje ekipe. Napravili smo sjajnu stvar, ali želimo još više, a nakon toga slijedi završni turnir Lige nacije, kvalifikacije za EP, dakle mnogo novih izazova i utakmica,” dodao je Dalić.

Hrvati su imali dan više odmora od Maroka poslije polufinala, a afrička selekcija igraće bez štopera Saisa, možda i drugog – Aguera, dok je neizvjestan i nastup opasnog ofanzivca Mazrauija.

Nijesu ni vicešampioni iz 2018. kompletni. U timu neće biti desnog beka Juranovića, veziste Brozovića, a zdravstvene probleme imaju i štoper Lovren i vezista Vlašić.

Ovo je tek peti put u istoriji svjetskih prvenstava da se dvije reprezentacije dva puta susreću na jednom Mundijalu.

“Prema Hrvatima imam veliko poštovanje. Imaju samo četiri miliona stanovnika, a ogroman talenat, duh zajedništva, odličan klupski fudbal, igrače u najboljim svjetskim timovima. Trudimo se i mi tako. Mi imamo deset puta više stanovništva. Vidjećemo jesmo li napredovali u odnosu na prvu utakmicu. U toj prvoj utakmici Modrić je bio fantastičan, njegova partija je bila monumentalna. Modrić je zbilja pobjednik,” rekao je selektor Valid Regragi, prvi afrički stručnjak koji je stigao do polufinala SP.

Send this to a friend